Zdravlje
0

Voće deblja?

Sarajevo-x.com
Prirodni šećer kojeg možemo naći u svježem voću, voćnom soku i džemu zapravo potiče epidemiju pretilosti, upozoravaju američki naučnici.

Prema rezultatima studije istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji fruktoza, koja se koristi za zaslađivanje sokova i nezdrave hrane, mogla bi biti mnogo štetnija od ostalih vrsta šećera. Testovi su, naime, pokazali da su se osobe s viškom kilograma, koje su konzumirale velike količine fruktoze, dodatno udebljale u predjelu stomaka, u poređenju sa ispitanicima koji su u organizam unosili glukozu.

Doktori upozoravaju da je ta "intra-abdominalna masnoća" ujedno i najštetnija vrsta masnoće koja može uzrokovati dijabetes i srčana oboljenja.

Američki naučnici su stavili 33 pretilih odraslih osoba četranest dana na dijetu koja sadrži 30 posto masnoća, 55 posto složenih ugljikohidrata poput hljeba i riže, kao i 15 posto proteina.

U narednih deset sedmica ispitanici su prešli na ishranu u kojoj je četvrtina energije dolazila ili iz fruktoze ili iz glukoze. Obje grupe ispitanika su na kraju ovog perioda nabacili jednaku količinu kilograma, tačnije 1,5 kg.

Međutim, dobrovoljci koji su konzumirali fruktozu nakupili su veće količine intra-abdominalne masnoće, koja se omotava oko internih organa , te uzrokuje "pivski stomak".

Oni koji su u organizam unosili fruktozu također su kasnije imali i više nivoe kolestrola, saznao je britanski Mail.

"Pitanje je koju količinu normalnog šećera morate konzumirati da bi dobili ove efekte", objasnio je Peter Havel, voditelj studije koja sugeriše da broj kalorija u hrani možda nije toliko važan koliko vrsta šećera koju sadrži.

Tako bi kolač, napravljen s fruktozom, mogao više učiniti štete našem organizmu nego kolač sa glukozom.

Zanimljiva je činjenica da je sponzor ove studije proizvođač bezalkoholnih pića PepciCo, a glasnogovornik ove američke kompanije tvrdi da, "iako se radi o veoma zanimljivoj i važnoj studiji, ona nije odraz stvarne situacije niti se može primijeniti na PepsiCo, budući da čista fruktoza nije sastojak nijednog njihovog proizvoda."

Stručnjaci naglašavaju da ovi zaključci ne znače da moramo iz ishrane potpuno izbaciti voće, već da, kao i u svemu, ne trebamo pretjerivati.

Svježe voće sadrži relativno niske nivoe fruktoze i zdravstvene prednosti su mnogobrojnije od potencijalnih rizika.