Bolja opcija od lijekova
19

Vježbanje može biti ključan tretman osoba s artritisom zglobova iako je bolno

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vježbanje je dobro za osobe s artritisom zglobova i trebalo bi da bude "osnovni tretman" bolesti, savjetuju nove smjernice britanske Nacionalne zdravstvene službe.

U početku može boljeti, ali onda može ublažiti bol i pomoći osobama s osteoartritisom da ostanu gipke, zdrave i vitke, kaže britanski Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja i njege (NICE).

Skeniranje nije potrebno da bi se bolest dijagnosticirala, a jaki lijekovi protiv bolova se ne preporučuju. Nema dokaza ni da ispiranje zgloba pomaže.

Osteoartritis je vrlo čest, a može se desiti kada se zglobovi oštete s godinama i povredama. Prekomjerna težina je još jedan faktor rizika. Neki ljudi imaju blage simptome, a za druge bol, ukočenost i otok mogu biti jaki.

To može otežati vježbanje, ali prema novim smjernicama NICE-a, fizička aktivnost bi trebala biti glavni tretman, a ne lijekovi protiv bolova.

Humanitarna organizacija Arthritis Action saopštila je da se nada da će smjernice uvjeriti ljude s osteoartritisom da je vježba dobra intervencija.

Glasnogovornica dr. Wendy Holden rekla je: "Mnogi pogrešno vjeruju da vježbanje može naštetiti zglobovima, tako da su ove smjernice vrlo važne i nadamo se da će osnažiti pacijente i dati im više samopouzdanja da naprave promjene u zdravom načinu života koje će zaista pomoći da poboljšaju njihov bol i kvalitetu života ."

Šta sve pomaže

Vježbanje izgrađuje mišiće i može pomoći ljudima da održe zdravu težinu, što je važno za upravljanje osteoartritisom.

Ako postoji bol, razmislite o korištenju antiinflamatorne kreme ili gela ili uzimanja ibuprofena ili slične vrste nesteroidnih protuupalnih (NSAID) lijeka, ali ne jakog opioida, piše u savjetu.

Humanitarne organizacije za artritis zabrinute su što previše pacijenata dobija lijekove protiv bolova umjesto da dobiju pravu vrstu pomoći - bilo da je to terapija vježbanjem ili pravovremena zamjena kuka ili koljena.

Dr. Paul Chrisp, iz NICE-a, rekao je: "Jačanje mišića i aerobne vježbe mogu utjecati ne samo na upravljanje stanjem, već i na pružanje poboljšanog kvaliteta života ljudima. Početak tog putovanja može biti neugodan za neke ljude u početku i treba ih podržati i pružiti im dovoljno informacija koje će im pomoći da upravljaju svojim stanjem tokom dužeg vremenskog perioda."

"Odlučili smo da ne preporučujemo neke lijekove protiv bolova, poput paracetamola i nekih opioida za osteoartritis. To je zato što su novi dokazi pokazali da je bilo malo ili nimalo koristi. U slučaju jakih opioida, postojali su dokazi da oni mogu uzrokovati štetu na duži rok, uključujući moguću ovisnost", pojasnio je.

Smjernice ne pokrivaju druge vrste artritisa, kao što je reumatoidni artritis.