Zdravlje
0

Vitamin D za dugovječnost

FENA
Novo istraživanje Međunarodne agencije za istraživanje raka sugeriše da svakodnevni unos dodatnog vitamina D povećava izglede za dug i zdrav život. Vitamin D inače proizvodi naša koža, ali ne bi bilo loše nekada posegnuti i za drugim izvorima.

Vitamin D inače proizvodi koža kao reakciju na izloženost sunčevoj svjetlosti, a neka ranija istraživanja su pokazala da je pomanjkanje vitamina D uz osteoporozu povezano s povećanim rizikom obolijevanja od raka, dijabetesa i multiple skleroze.

Podaci UN-a pokazuju da je učestalost karcinoma debelog crijeva, dojke i jajnika najmanja u zemljama u području ekvatora, te da raste u zemljama koje su zbog položaja bližeg Zemljinim polovima manje izložene sunčevom zračenju.

Također, vjeruje se da vitamin D ima važnu ulogu u smanjivanju izgleda za pojavu bolesti srca te u prevenciji preeklampsije kod trudnica. Vitamin D je prirodno prisutan u ribi, životinjskoj jetri te žumancu jajeta. Novi rezultati se temelje na analizi 18 ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo više od 57 hiljada ispitanika.

Pokazalo se da dnevno uzimanje 400 do 600 jedinica vitamina D u periodu od 6 godina može rizik za smrt od bilo kojeg uzroka smanjiti za 7 posto. Većina stručnjaka preporučuje dnevni unos od 1000 jedinica vitamina D.