Zdravlje
1

Vilma Zrnić: Idealan za oblikovanje tijela - pilates je mnogo više od 'dosadnog kotrljanja na lopti'

Piše: Lejla Čolak
Foto: Facebook
(Foto: Pilates.ba)
Vilma Zrnić iz Banje Luke je po zanimanju profesorica razredne nastave i certifikovana pilates instruktorica koja trenutno vodi manji pilates studio. U razgovoru za Klix.ba govori o brojnim prednostima pilatesa kao idealnog načina tjelovježbe za održavanje forme tijela i uma.

Vilma Zrnić se od malih nogu se bavi sportom - počela je sa gimnastikom i karateom, da bi se nešto kasnije posvetila biciklizmu i akrobatici. Probala je, kako kaže, i neke druge tehnike vježbanja, dok se na kraju nije prepoznala u pilatesu kao nečemu što je najviše zainteresovalo i u čemu se vidi do kraja života. Trenutno vodi manji pilates sudio u Banjoj Luci. Postoje oko godinu dana, a od prije mjesec dana se mogu pronaći i online na web stranici Pilates.ba.

"Naš studio radi sa ljudima koji, prije svega, brinu o svom zdravlju. Najviše nas posjećuju oni čija radna mjesta zahtijevaju mnogo sjedenja što loše utiče na njihovo držanje i zdravlje", kaže Vilma u razgovoru za Klix.ba.

Kaže kako se sa pilatesom prvi put susrela na jednoj fitness obuci prije dvije godine i već nakon uvodnog teoretskog predavanja joj je bilo jasno da je pilates jedinstven u odnosu na druge tehnike vježbanja.

Pilates kao dokaz da 'za dobar trening ne treba mnogo znoja'

"Do tada sam kao i mnogi drugi mislila da je pilates dosadno kotrljanje na nekoj lopti. Kao neko ko se dugi niz godina bavio karateom i biciklizmom, vjerovala sam da nema dobrog treninga bez mnogo znoja. Međutim, pilates je dokazao suprotno. On je sve ono što sam uporno tražila u drugim sportovima. Nijedan sport do sada nije izazvao takvu reakciju mišića u meni. Zaista je jedinstven!", pojašnjava Zrnić za Klix.ba.

Ona dodaje kako je pilates tehnika vježbanja namijenjena svima onima koji žele da budu zdravi, te da oblikuju svoje tijelo. Naglašava da pilates nije aerobni program vježbanja i da on ne skida višak kilograma, ali će svakako preoblikovati tijelo zbog utjecaja vježbanja na oblikovanje vretenastih mišića. No, ono što je, kako kaže ova instruktorica, mnogo bitnije jeste utjecaj pilatesa na zdravlje, pa je tako razvijen iz tehnika za rehabilitaciju i koristi se, kako u fitness centrima, tako i u klinikama za rehabilitaciju.

"Njegov utjecaj na zdravlje je toliko širokog spektra da će vam poboljšati opšte stanje organizma. Nećete više sjediti pogrbljeni jer će duboki mišići dovoljno ojačati da će vraćati kičmu u njen prirodni položaj. Taj položaj će doprinijeti boljoj funkciji unutrašnjih organa. Utječe na cijeli koštano-mišićni sistem, cirkulaciju u krvi, tonus mišića, fleksibilnost, snagu i izdržljivost", pojašnjava Zrnić, stavljajući naglasak na povoljan utjecaj pilatesa na probleme sa fizičkim deformitetima, diskus hernijom, bolovima u leđima i vratu.

"Vježbanje pilatesa predlažem i onima koji su imali sportsku povredu ili nakon operacije, uz dijagnozu ljekara", poručuje Zrnić.

Ona navodi kako se pilatesom mogu baviti svi, bez obzira na starosnu dob ili fizičku kondiciju. Vježbe se mogu prilagoditi potrebama i mogućnostima klijenta, a "uz dobrog instruktora ne može se desiti da klijent nešto ne može." Na vježbanje dolaze oni koji su u sportu od malih nogu, pa do onih koji nikad nisu bili sportski aktivni. Kad su u pitanju žene koje se odlučuju na vježbanje u njenom studiju, navodi kako su to najčešće one dobne skupine između 30 i 60 godine.

"Vjerovatno zbog toga što se odrađeni zdravstveni problemi uglavnom javljaju od 30-e godine, te tad odlučimo da poradimo na svom zdravlju. Pilates im odgovara jer već nakon kratkog vremena počnu osjećati pozitivne promjene, lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti, a i na treningu je uvijek prijatna atmosfera pa im to dođe i kao psihički odmor."

Snaga, fleksibilnosti i gipkost: Pilates razvija kontrolu uma nad mišićima

A kakva je veza između pilatesa i joge i da li uopće postoji? Zrnić ističe kako ne misli da jogu i pilates treba stavljati u isti koš, te kako ih mnogi povezuju upravo zbog toga jer su i jedno i drugo namijenjeni za um i tijelo.

"Kad malo bolje razmislim svaki sport je namijenjen i za um i za tijelo. Otuda i ono 'u zdravom tijelu zdrav duh'. Povezivanje uma i tijela u pilatesu ne odnosi se samo na tu izreku već i na kontrolu uma nad našim mišićima. Svakako da pilates ima neke elemente Istoka, međutim razlike su brojne. Joga je ekstenzija, dok je pilates fleksija i to u onom smislu u kojem to ne narušava naše držanje i zdravlje. Fleksija, jer je to za razliku od ekstenzije u prirodi čovjeka. Pilates se u svemu vodi prirodom čovjeka, pa tako i u disanju. U jogi dišete na stomak, dok u pilatesu koristimo torakalno disanje, udah na nos i izdah na usta. Za to vrijeme trbušni mišići su stegnuti. Ovakav način disanja pokreće grudni koš, puni pluća vazduhom. Rebra se pomjeraju a to pomjeranje smanjuje pritisak pršljenova na diskove. Kao važnu razliku između joge i pilatesa bih navela i primjer ophođenja prema samoj kičmi. Dok se u jogi istezanje vrši pritiskom na diskove, u pilatesu je to nedozvoljeno. Svaki pokret se izvodi precizno, a istezanje se vrši isključivo 'ravnih leđa', odnosno prilikom istezanja drži se dužina kičme. Na taj način smo sačuvali diskove od povreda, a i sam efekat istezanja je neuporedivo bolji. Nismo od 'gume' kao joga stručnjaci, ali smo snažni, fleksibilni, gipki, i što je najvažnije zdravi!", zaključuje Zrnić u razgovoru za Klix.ba.