Studija
0

Veza između pušenja i samoubistva

Sarajevo-x.com
Alarmanta nova studija koju provodi tim psihijatrijskih stručnjaka u Njemačkoj, sugerira da je samoubistvo povezano sa povremenim i redovnim pušenjem cigareta. Vođa projekta, dr. Thomas Bronisch sa Instituta za psihijatriju "Max Planck“ je naglasio da nisu pronašli direktnu uzročnu vezu između pušenja i samoubistva te da je dalje istraživanje neophodno, objavljuje Earthtimes.org.

Doktor Bronisch i njegov suradnik dr. Michael Hoefer sa Tehničkog univerziteta u Dresdenu napisali su u izvještaju za Žurnal o emocionalnim poremećajima da postoje snažne indikacije da su pušenje i samoubistvo povezani na neki način jedno sa drugim.

Njihova zapažanja su bazirana na proučavanju koje je započelo 1995. godine sa 3.000 test subjekata između 14 i 24 godine koji su živjeli u Minhenu. Testiranje je uključilo nepušače, povremene pušače, redovne pušače koji nisu ovisni te ovisne teške pušače.

Nepušači su imali najnižu stopu (manje od 15 posto) samoubilačkih tendencija, dok je stopa samoubilačkih namjera iznosila 20 posto kod povremenih i redovnih neovisnih pušača te skoro 30 posto kod teških pušača.

Nijedan od učesnika istraživanja nije konzumirao alkohol i droge, niti su imali historiju kliničke depresije.

Eksperti su ipak upozorili da je studija uključila limitiranu dobnu grupu, osobe od 14 do 24 godine starosti, te da je dalje istraživanje neophodno.