Zdravlje
11

Vakcina protiv raka bubrega uspješno prošla ispitivanja

Klix.ba
Istraživači sa Univerziteta u Tübingenu su objavili rezultate dvaju kliničkih istraživanja u kojima je ispitivana efikasnost vakcine protiv raka bubrega IMA901.

IMA901 se koristi kod pacijenata koji imaju rak bubrega. Sastoji se od deset sintetičkih peptida povezanih sa tumorom (TUMAP), koji aktiviraju vlastite tjelesne T-ćelije, koje napadaju tumor. Za razliku od hemoterapije, ovaj proces pokreće imuni sistem tijela i mobilizira ga za napad na rak. Istraživanje je pokazalo da aktivna imunizacija protiv raka može biti uspješna i da može produžiti život pacijenta više nego ijedna hemoterapijska tehnika i to sa manje nus pojava.

"Ovo istraživanje je ključni korak u razvoju imunoloških terapija protiv raka. Princip koji smo ovdje iskoristili, aktivna imunizacija protiv antigena raka, koji su ranije identifikovani u ćelijama raka, se može koristiti za bilo koju vrstu raka. Istraživači sa Univerziteta u Tübingenu su već ranije objavljivali slične radove za slučaj raka crijeva i prostate", kazao je dr. Hans-Georg Rammensee.

Poseban aspekt ovog istraživanja je unikatna analiza imunološkog odgovora na antigene raka, preciznije, karakteristike bijelih krvnih ćelija, koje su uključene u proces, su detaljno analizirane za vrijeme imunizacije.

Istraživanjem je potvrđena hipoteza da se liječenje raka može dalje razvijati širokom aktivacijom imunog sistema protiv raznih struktura na površini tumora.