Provjerite ih kod ljekara
13

Uočite ih na vrijeme: Manje poznati simptomi Kronove bolesti vidljivi su u očima

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kronova bolest jedno je od dva stanja klasificirana kao upalna bolest crijeva, dok je drugo stanje nazvano ulcerozni kolitis. Kronova bolest uzrokuje proljev ili zatvor, rektalno krvarenje i nadutost.
Ovo stanje uglavnom je povezano s probavnim simptomima. Međutim, oko 10 posto osoba koje imaju Kronovu bolest također ima iritaciju i upalu na jednom ili oba oka. Iako ti simptomi uglavnom nisu bolni, postoji mogućnost od gubitka vida. Zbog toga bi trebali dobro obratiti pažnju na ove simptome.

Episkleritis

Episkleritis odnosno upala ovog tkiva, najčešći je poremećaj vezan uz oči u osoba s ovom bolešću. Simptomi uključuju: crvenilo sa ili bez blage boli, bol pri dodiru ili suzne oči. Episkleritis je manje bolan i ne uzrokuje zamagljen vid ili osjetljivost na svjetlo.

Uveitis

Uveitis je ozbiljnija upala oka. U rijetkim slučajevima može dovesti do gubitka vida. Glavni simptomi uveitisa su: bol, zamagljen vid osjetljivost na svjetlo odnosno fotofobija i crvenilo očiju. Češće se pojavljuje kod žena i povezan je s artritisom.

Keratopatija

Keratopatija je poremećaj rožnice. Simptomi koji ga uključuju: iritacija očiju, osjećaj da vam je strano tijelo zapelo u oko, smanjen vid, bol u očima, suzenje i osjetljivost na svjetlo.

Suho oko

Suho oko javlja se kada vaše oči ne proizvode dovoljno suza. U ovom slučaju mogu biti različiti uzroci. Simptomi koji određuju suhoću oka su svrbež ili peckanje, bol u očima te crvenilo jednog ili oba oka. Ova pojava nije nužno povezana s Kronom bolešću, ali se uglavnom javlja prvi i prema njemu možete uraditi analize kod ljekara.