Studija naučnika s Cambridgea
0

Trčanje jača mentalne sposobnosti

Sarajevo-x.com
Trčanje može pomoći da razvijete mentalne sposobnosti, ali i umanjite rizik od obolijevanja od demencije, tvrde naučnici s Univerziteta Cambridge koji su nedavno proveli istraživanje.

Ukoliko džogirate nekoliko puta sedmično možete 'stimulisati mozak', odnosno poboljšati vaše mentalne sposobnosti.

Naime, istraživanje koje su proveli naučnici sa Cambridgea u saradnji sa američkim nacionalnim Institutom 'Ageing' pokazalo je da trčanje dovodi do razvoja na hiljade novih moždanih stanica u dijelu mozga koji je zadužen za sjećanje.

Shodno tom istraživanju, naučnici vjeruju da se trčanjem jača sposonost prisjećanja, bez miješanja uspomena, odnosno poboljšava se vještina koja je od velike važnosti za učenje i izradu drugih kognitivnih radnji.

Ovakvi zaključci mogli bi pripomoći u usporavanju pada mentalnih sposobnosti kod ljudi.

"Mi znamo da vježbanje može biti veoma dobro za poboljšavanje mentalnih sposobnosti, no ova studija je još jednom to dokazala“, kazao je Timothy Bussey naučnik sa Cambridgea i voditelj ovog istraživanja.

Istraživanje naučnika je testirano na miševima koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je bila kontrolna dok su u drugoj miševi stavljani na točak kako bi svakodnevno trčali.

Nakon kratke obuke miševi su radili test momorije, odnosno stavljani su pred monitor računara koji je prikazivao dva identična kvadrata.

Ukoliko bi miš nosom dotakao lijevi kvadrat dobio bi kocku šećera, a ukoliko krene prema desnoj strani nije dobivao 'nagradu'.

Naučnici su otkrili da su u tom testu bolje prolazili miševi koji su svakodnevno trčali.

Također, pokušali su i zamijeniti mjesta kvadratima, no miševi koji su trčali su prije shvatili koji kvadrat trebaju dodirnuti kako bi dobili hranu, objavio je Daily Telegraph.