Zdravlje
7

Tinejdžeri koji koriste e-cigarete imaju veći rizik za bronhitis

Klix.ba
Tinejdžeri koji koriste e-cigarete imaju veći riziki za bronhitis, pokazala je nova studija. Oni koji ih koriste imaju 71 posto veći rizik od oštećenja pluća nego oni oni koji nikada nisu pušili.

Diacetyl, spoj koji se koristi za stvaranje arome za e-cigarete izaziva neizlječivo stanje koje se naziva "kokice pluća". Osim toga, aerosol, glicerinska para i nikotin izazivaju probleme s disanjem.

U studiji koju je proveo Univerzitet u Južnoj Kaliforniji učestvovalo je više od 2.000 tinejdžera. Istraživači su tokom tri mjeseca tražili simptome hroničnog bronhitisa, kao što je kašalj. Rezultati su pokazali da oni koji trenutno koriste e-cigarete imaju 85 posto veću vjerovatnoću za infekciju pluća. Oni koji su ranije koristili e-cigarete imaju 41 posto veći rizik za javljanje simptoma bronhitisa.

"E-cigarete sadrže toksične hemikalije, uključujući oksidans metala, glicerinsku paru, aromatične spojeve i nikotin. Uprkos tome, malo je studija o djelovanju e-cigareta na zdravlje", kazao je profesor preventivne medicine dr. Rob McConnell.

Studija je objavljena sedam dana nakon što je grupa američkih naučnika u aromama e-cigareta pronašla otrovni metanal koji izaziva karcinom.

Kupovina e-cigareta u Velikoj Britaniji je zabranjena osobama mlađim od 18 godina, iako ih mnogi uspijevaju nabaviti i ranije. Doktor McConnel ističe da je potrebno provesti detaljno istraživanje kako bi se ispitale dugoročne posljedice e-cigareta na zdravlje.