Briga o zdravlju
15

"Tihi" simptomi raka koje možete uočiti na vašim noktima

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Promjene na vašim noktima mogu biti znak raka kože, a iz Američke akademije za dermatologiju upozoravaju da tamne linije, kvrge i promjena boje kože oko nokta mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Američka akademija za dermatologiju navodi da na vašim noktima možete uočiti tihe znakove melanoma, raka kože. Premda je rijetkost da se rak kože, uključujući melanom, razvije ispod i oko noktiju to se ipak dešava.

Prema spomenutoj akademiji postoji pet znakova na koje treba paziti na noktima, a koji mogu ukazati na to da imate melanom.

Tamna pruga - ova pojava može djelovati kao smeđa ili crna traka na vašem noktu. Najćešće se pojavljuje na palcu na vašoj dominantnijoj ruci ili nozi. Međutim, može se pojaviti na bilo kojem noktu.

Tamna koža pored nokta - prema Američkoj akademiji za dermatologiju kada koža oko nokta postane tamnija, to bi mogao biti znak uznapredovalog melanoma.

Podizanje noktiju - nokat koji se odvaja od kože može biti znak ove ozbiljne bolesti. "Kad se to dogodi, vaš nokat počinje da se odvaja od kože. Bijela slobodna ivica na vrhu nokta će izgledati duže kako se nokat podigne", naveli su iz akademije.

Pucanje noktiju - još jedan od znakova melanoma može biti pucanje vaših noktiju po sredini.

Kvrga ispod nokta - obratite pažnju ukoliko primijetite kvrgu ispod nokta. Ova pojava može biti popraćena trakom boje koja može biti široka i nepravilna ili tamna i uska.

"Dobra vijest je da je melanom, čak i na noktima, kada se otkrije rano, vrlo izlječiv", navode iz Američke akademija za dermatologiju.

Stoga je korisno znati na šta treba obratiti pažnju i redovno provjeravati nokte, a savjetuje se da pazite i na druga manje očigledna područja, kao što su linija kose, dio iza ušiju, tabani i ruke.