Zdravlje
106

Smršala 114 kilograma za godinu dana: Nije mogla disati, kretati se niti spavati

Klix.ba
Dvadesetosmogodišnja Ana Sirbu iz New Yorka imala je više od 200 kilograma kada je shvatila da će, ukoliko nastavi jesti kao do tada, uništiti svoj život ili ga u krajnjem slučaju izgubiti. Kada je počela teško disati, jedva se kretati i prestala spavati od straha da će se ugušiti, Ana se odlučila na radikalnu dijetu i za godinu dana smršala je 114 kilograma.

Kada pogledate Anine fotografije od ranije i sada, pomislili biste da je riječ o dvije različite osobe. Bivša kuharica sada nosi konfekcijski broj 38.

"Prije nego sam izgubila kilograme osjećala sam se zarobljeno u svom tijelu. Nisam mogla biti ja, nisam se mogla kretati niti raditi ono što sam željela. Sada se osjećam slobodno. Osjećam kao da mogu uraditi šta god poželim i biti aktivna koliko god želim", rekla je Ana.

Njeni problemi počeli su prije pet godina, kada je radila duge smjene, redovno jela pizzu i prejedala se, što je rezultiralo laganim debljanjem. Svako jutro u pet sati jela je talijansku hranu i nakon određenog vremena shvatila je da se teže kreće. Kada je stala na vagu doživjela je šok, bila je teška više od 200 kilograma. "Smiješno je to što nikada nisam bila opsjednuta hranom, niti bilo šta slično. Samo sam radila pogrešne stvari u pogrešno vrijeme. Svako jutro nakon posla sam jela i onda lijegala, što nikako nije zdravo", rekla je Ana.

Također, kilogrami su joj počeli narušavati zdravlje. Nije više mogla raditi, teško je disala i dnevne aktivnosti je teško obavljala.

"Težina mi je utjecala na sve. Nisam mogla raditi kućne poslove, nisam mogla otići ni do radnje da kupim hljeb. Dobila sam otkaz jer mi je menadžer rekao kako ne može imati toliko debelu osobu u kuhinji. Bila sam u depresiji i isrcpljena, te sam došla do tačke u kojoj nisam napuštala svoj dom. Kada sam 'prebacila' 200 kilograma nisam mogla spavati. Moj momak se budio usred noći kako bi provjerio da li sam još živa. Bio je to strašan period za sve ljude oko mene", rekla je Ana.

Tada je odlučila smršati. Bila je na striktnoj dijeti godinu dana i izgubila 114 kilograma. Pizzu i čips je zamijenila zdravim obrocima. Išla je na savjetovanja i vježbala je. Uspjela je i svi su bili ponosni na nju.

"Džogiram svaki dan jer mi se to zaista sviđa. Ne mogu da vjerujem da sam se mučila i nisam čak mogla hodati po svojoj kući ranije. Vozim bicikl i plešem jer to obožavam. Nikada to sve ne bih uspjela bez podrške svoje porodice i momka koji je bio uz mene i kada nam je bilo najteže i kada smo bili nesretni. Sada je ponosan na mene i sretni smo", rekla je Ana.