Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
sreca pa makar hrana koju jedemo nije kancerogena :P
za sve pušače preporučujem knjigu Lahko je prestati Pušiti -Allen Car, mozete je naci na netu besplatno, ja sam pomocu nje prestao pušiti, knjiga je čarobna....
Ehh,da je lako prestat pušit (:
kancer uzrokuju mutacije u DNA. mutacije su uzrokovane slobodnim radikalima. slobodni radikali se proizvode putem sagorijevanja (npr sagorijevanje kisika u mitohondrijama, ali isto tako unosenje dima u pluca), putem izvjesnih hemijskih reakcija (kroz hranu, vodu, cigare i sta god da se unosi u tijelo), kao i putem gamma zracenja. dakle, pusenje nije jedini uzrocnik raka. ali, konkretno za rak pluca - 86% slucajeva raka na plucima su uzrokovana pusenjem. dodatnih 3% su uzrokovani pasivnim pusenjem. http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/type/lung-cancer/about/lung-cancer-risks-and-causes#common
kolega anduz je u pravu, vazno je i to da se duhan koristi za prociscavanje radioaktivnih podrucja, pa se takav onda prodaje pusacima. zato je rak pluca kod pusaca tako cest. moj stari je pusio po 100 kom dnevno, ali samo vlastiti duhan bez aditiva.
a samo jedna cigareta je dovoljna da smrdis cijeli dan!
cigarete sam pusio 25 god, a prestao sam prije 2,5 god.bez obzira sto sam sada nepusac, ipak sam misljenja da pusenje nije uzrocnik kancera.dokaz su ljudi koji nikada nisu trosili duhan, a ipak su oboljeli od karcinoma.to da pusenje uzrokuje zacepljenje krvnih sudova-to se slazem, a za kancer su odgovorne radioaktivne cestice.no najlakse je to svaliti na cigarete.
-Hallo.....zenske kolika je u mene ....,svirajka u gacama....., za ovikavanje od pusenja...!
zato sto moras napraviti istrazivanje i naucno dokazati nedvojbenu vezu izmedju uzroka i posljedice. za cigare takvo istrazivanje postoji. a to sve sto si ti natrpao "k'o lopatom" bi se prvo moralo razdvojiti konkretno na sastojke, pa svaki pojedinacno obraditi i vidjeti koje su mu posljedice. no svaki dodatak hrani, konzervans, boja, mora biti strogo testiran prije nego se pocne koristiti. sto ce reci da posljedice nisu kratkorocnog i lako uocljivog karaktera kao sto je slucaj sa cigaretama.
a zasto nema nijednog clanaka o additivima, fillerima, i hormonima i cemu jos sve ne cime je piletina hranjena, a svaki dan imamo novi clanak o pusenju?
Ko želi da ostavi cigare nek dodje u avaz 3 sprat i na moje ime "Rifet Smrdic"
hrenovka nije zdrava - znaci ne bi trebali objavljivati kako su cigare stetne? aristotel bi ti pozavidio
sreca evo pa su nam i ZAČINI postali SINTETIČKI sreca pa evo i jedemo meso...koje hrane ANTIBIOTICIMA,STEROIDIMA i osušenim MESOM DRUGIH ŽIVOTINJA sreca pa su nam i ribe koje su dostupne, uzgojene isto ovako slicno kao i stoka... sreca pa su nam sve namirnice prenapunjene svim mogucim E(brojevima), praškovima i kemikalijama, da može što više stojati... mislim da su cigarete samo jedan djelic cjelokupnog ovog niza karcinogenih namirnica i potrepština! a da ne pricamo sta je sve u SALAMAMA I HRENOVKAMA :-)
to je ok, samo pazi da ne zatrudnis
-Otvorena ordinacija ..,za odvikavanja od pusenja ,opremljena samo za zene.!
ja pushim ekoloske, jel i to opasno? :(
dakle dragi moji "profesionalni" novinari, ovo je najobicnija obmana: "Samo 15 cigareta dnevno može uzrokovati kancerozna oboljenja" vijest treba da glasi: "Svakih 15 cigareta može uzrokovati jednu kanceroznu mutaciju"