Zdravlje
0

Reduciranjem šećera u sokovima do smanjenja pretilosti i dijabetesa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Postupno reduciranje udjela šećera u sokovima i sličnim napicima bi dovelo do značajnog smanjenja učestalosti pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Naučnici sa Queen Mary University of London su se bavili posljedicama postepenog smanjenja udjela šećera u sokovima i sličnim napicima za 40 posto do 2021. godine.

Pokazalo se kako bi ovakva mjera do 2036. godine spriječila milion slučajeva pretilosti, pola miliona slučajeva umjerenijeg povećanja tjelesne mase te oko 300.000 slučajeva dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology piše kako postupno smanjenje udjela šećera ne bi imalo utjecaja na sklonost potrošača prema tim proizvodima.

Pozitivan učinak ovakve mjere bi bio najizraženiji na zdravlju tinejdžera, mladih odraslih osoba te osoba slabijeg imovinskog stanja, dodaju istraživači.