Istraživanje
0

Rak pluća kod žena drugačiji nego kod muškaraca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rak pluća često je bitno različit kod žena nego kod muškaraca, objavili su američki naučnici nakon provedene studije koja sugeriše kako tretirati pacijente koji se bore sa ovom teškom bolešću.

Naučnici su također otkrili da neki stariji pacijenti obolijevaju od oblika raka pluća koji se može liječiti hemoterapijom, iako tretman može biti surov, javlja Reuters.

Studija objavljena u žurnalu Američke medicinske asocijacije je posljednji u nizu eksperimenata koji pokazuju da je rak genetički daleko kompleksniji nego što su doktori o tome sanjali prije nekoliko godina.

Doktor Anil Potti sa Univerziteta Duke i njegove kolege analizirali su 787 pacijenata sa velikim ćelijama raka pluća, tretman bolesti i analizirali su njihovu DNA.

"Naša studija pokazala je dvije ključne stvari. Biologija raka pluća kod žene bitno je drugačija od one koju smo vidjeli kod muškaraca. Žene, generalno, imaju manje složenu bolest. Također smo otkrili da bi određen broj starijih pacijenta imao koristi od tretmana koji smo obično koristili kod mlađih pacijenata", rekao je Potti.

Britanski naučnici su u decembru prošle godine odredili DNA strukturu iz tkiva raka pluća i pronašli više od 23.000 mutacija.

Nekoliko vrsta lijekova za tumore već je određeno za posebne genetske mutacije koji su stručnjaci pronašli.

Rak pluća najsmrtonosniji je oblik te bolesti sa preko 1,3 miliona žrtava svake godine.