Mentalno zdravlje
93

Radionice Centra za razvoj omladinskog aktivizma: Pomoć osobama treće životne dobi u pandemiji

E. Sk.
Održan  ciklus edukativno-kreativnih radionica
Održan ciklus edukativno-kreativnih radionica
Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA osvrnuo se na važnost mentalnog zdravlja, posebno u vremenu pandemije, stavljajući u fokus osobe treće životne dobi.

Uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Centar za razvoj omladinskog aktivizma u proteklom periodu realizirao je projekat namijenjen upravo osobama treće životne dobi Općine Centar, pod nazivom "Osjećaji su važni, zajedno smo snažni".

Pandemija izazvana koronavirusom stvorila je nove društvene okolnosti u smislu promjena u životu svakog pojedinca i društva u cjelini.

Mjere suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, kojima se ograničavaju socijalni kontakti i sloboda kretanja, koliko god bile neophodne i potrebne, imaju i svoje posljedice na mentalno zdravlje.

Situacija u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa u kojoj je ugroženo tjelesno i psihičko zdravlje te socijalno funkcioniranje i egzistencija, dovodi do povećane količine stresa, anksioznosti, depresije i straha.

Život se preko noći promijenio, karantin kao jedan od načina sprječavanja širenja epidemije u tom je smislu neophodna, ali s druge strane, dovodi do pojačanog osjećaja osamljenosti, straha i panike, s vrlo ograničenim mogućnostima komunikacije.

Sve to. poručuju iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma, značajno može narušiti mentalno zdravlje, može ograničiti mogućnost ostvarivanja punih osobnih potencijala i uspješnog nošenja sa stresom te smanjiti radnu produktivnost i kapacitete doprinošenja zajednici u kojoj živimo. Također, može dovesti i do razvoja ili pogoršanja mentalnih poremećaja kao što su depresivni i anksiozni poremećaj te posttraumatski stresni poremećaj.

Sve navedene poteškoće mogu se prevenirati aktivnim i kreativnim životom.

U ugodnom, toplom i svijetlom ambijentu Centara za zdravo starenje "Razigrani dani" i "Centar" te prostorijama Kulturnog umjetničkog društva "Željezničar" koji su ponudili dovoljno prostora za poštivanje fizičke distance, ali opet da kroz kvalitetne aktivnosti pojačamo društveno zbližavanje, u okviru projekta "Osjećaji su važni, zajedno smo snažni" održan je ciklus edukativno-kreativnih radionica filcanja vune, očuvanja narodnih nošnji, zlatoveza, psihosocijalne podrške, muziko terapije, dramskih vježbi tekreativnog pisanja i pripovijedanja.

Ciklusom radionica u okviru projekta "Osjećaji su važni, zajedno smo snažni" osnaženo je 60 osoba treće životne dobi s područja Općine Centar da se lakše nose s posljedicama koje je pandemija prouzrokovala.

"Kada govorimo o građanima treće životne dobi, trebali bismo imati na umu da je stvoren stereotip o tome kako svi imaju iste problem, navike, bolesti i želje. Pri tome se često zaboravlja da je potrebno ovoj populaciji dati prostora da se čuje njihov glas i da sami iskomuniciraju svoje individualne i zajedničke potrebe. Potreban im je dijalog, smijeh, igra, pozornost i aktivno slušanje. Sve to objedinjuju radionice koje su održane u prethodnom periodu za osobe treće dobi Općine Centar", kažu iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma.

Svoje utiske podijelili su i neki od učesnika.

"Ovaj projekt smatram veoma korisnim za osobe treće životne dobi zato što je lijepo druženje sa osobom koja vodi ovu sekciju i jer uz ovo druženje jednostavno izađemo iz one svakodnevnice, uživamo u nekom drugom vremenu i prostoru i lijepo se osjećamo. Hvala za ovaj projekt", poručila je Fadila Beganović.

Da je radionica divna i da zaokuplja pažnju, smatra Amila Milišić.

"Žao mi je što je kraj jer ima još toga da naučimo i bilo bi super da se projekt može nastaviti. Uz radionicu smo se opustile i posvetile kreativnosti u ovom teškom vremenu. Kreativnim radom i druženjem sam zaboravila na sve, a i vodila nas stručna i pozitivna instruktorica", kazala je Milišić.

Jednako pozitivna iskustva ima i Binela Bjelan, učesnica muzikoterapije.

"U prethodnom periodu suočila sam se sa porodičnim gubitkom. Radionice muzikoterapije su mi pomogle da naučim tehnike disanja, a divno društvo da na trenutak zaboravim na tugu", kazala je Bjelan.

O značaju radionice govorila je i Halima Čosić, učesnica kreativne radionice veza.

"Ova radionica je bila prilika za učenje nove vještine, koja će zasigurno biti korisna, a druženje prilika da na momenat ne mislimo o trenutnoj situaciji u društvu", kazala je Čosić.