Zdravlje
89

Psihijatrijska bolnica KS dobila certifikat o kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga

Piše: Er. M.
Foto: Vjekoslav Mandić
Foto: Vjekoslav Mandić
Predstavnicima Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo zvanično je uručen certifikat o akreditaciji čime je ova zdravstvena ustanova postala prva akreditirana bolnica u Bosni i Hercegovini.

Direktoru bolnice dr. Omeru Ćemaloviću certifikat je uručio Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Nakon detaljne analize finalnog izvještaja vanjske ocjene i uvida u ispunjenost standarda i kriterija Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) je krajem juna donio odluku o dodijeli bezuslovne akreditacije za period od tri godine Psihijatrijskoj bolnici KS.

Akreditacija kao krajnji rezultat dugotrajnog i sistemskog procesa uspostave kvaliteta je potvrda da zdravstvena ustanova, odnosno njeni odjeli i službe ispunjavaju optimalne standarde i kriterije sigurnosti i kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

Direktor AKAZ-a dr. Ahmed Novo je ovom prilikom kazao da su zaposlenici Psihijatrijske bolnice KS, uz podršku AKAZ-a, duži vremenski period intenzivno radili na uspostavljanju sistema sigurnosti i kvaliteta.

Posebno je istaknuo da je cjelokupni akreditacijski proces finansiran iz sredstava Bolnice, što je dokaz opredijeljenosti i svjesnosti menadžmenta da primjena standarda vodi razvoju usluga i poboljšanju kvaliteta, ispunjenju očekivanja pacijenata i unapređenju procesa i ishoda liječenja.

To je na kraju rezultiralo i dodjelom akreditacije što je potvrda i osoblju i pacijentima da ustanova pruža usluge visokog kvaliteta.

Ministar Vjekoslav Mandić naglasio je značaj uspostavljanja sistema sigurnosti i kvaliteta u zdravstvenim ustanovama, izrazio je podršku radu AKAZ-a, ističući važnost ove institucije za cjelokupni zdravstveni sistem u FBIH u cilju razvoja i uspostave standarda koji su mjerljivi i na temelju kojih će se objektivno ocjenjivati stepen kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih ustanova.

U proteklom periodu kroz obrazovne programe AKAZ-a prošlo je skoro 4.000 zdravstvenih profesionalaca u FBiH.

Trenutno je pored Psihijatrijske bolnice KS, akreditiran Dom zdravlja Gračanica sa svim službama, zatim 14 centara za mentalno zdravlje u FBiH, a 15 bolnica odnosno porodilišta dobilo je fokusiranu akreditaciju kao bolnice prijatelji beba na osnovu standarda, preporuka UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, te je certificirano 25 ambulanti porodične medicine Doma zdravlja KS.