Religijski i drugi razlozi
0

Psihijatri pokušavaju 'preobratiti' gay pacijente i ne kriju to

Sarajevo-x.com
Skoro petina psihijatara barem jednom je pokušala pacijenta koji se izjasnio kao homoseksualac ubijediti kako bi mu bilo bolje da je hetero.

Jedan od 25 ovih stručnjaka pristao bi da "liječi" ovakve slučajeve, ako bi se od njega to tražilo, piše časopis BMC Psychiatry i navodi kako nema dokaza da su spomenuti tretmani korisni ili sigurni po zdravlje pacijenta.

Anketa je pokazala da je jedan od pet stručnjaka za mentalno zdravlje pomogao barem jednom pacijentu koji je tvrdio da ima homoseksualne ili biseksualne sklonosti.

Profesor Michael King sa University College London, inače jedan od učesnika u studiji, ističe da su ga ova otkrića iznenadila.

"Postoji vrlo malo dokaza koji bi pokazali da su tretmani nečijih homoseksualnih tendencija efektivni. Oni zapravo mogu biti štetni", smatra profesor i dodaje: "Iznenađujuće je kako jedna značajna manjina i dalje nudi ovakve tretmane svojim pacijentima."

Jedan od učesnika u istraživanju koji je želio ostati anoniman istakao je kako psihijatri to rade iz religijskih uvjerenja kako je homoseksualnost zabranjena.

Drugi participant objasnio je da su pojedinci s kojima je radio bili "veoma nesretni svojom seksualnom orijentacijom" i da su "željeli da budu hetero".

Profesor King je ukazao na pokušaje podizanja nivoa svijesti među onim doktorima koji tretiraju ovakve pacijente.

"Najbolji pristup je pomoći ljudima da se prilagode situaciji u kojoj se nalaze, vrednovati ih kao ljude i pokazati im da nema ništa patološko u njihovoj seksualnoj orijentaciji", savjetuje King. "Doktori koji se brinu o mentalnom zdravlju, kao i društvo uopšte, moraju im pomoći da se suoče sa predrasudama u sebi i drugima."

Anketa je obuhvatila 1.400 psihijatara u Velikoj Britaniji.

U reagovanju na ovo istraživanje javio se Derek Munn iz organizacije koja se bavi problemom jednakosti homoseksualaca u društvu. Njegovo je mišljenje da takav pristup samo može naškoditi pacijentu.

"Zaključci ovakvih istraživanja su podsjetnik da homoseksualci trebaju jednak tretman u društvu", prokomentarisao je Munn.