Pazite šta dajete djeci
0

Previše soli u djetinjstvu vodi do oboljenja u odrasloj dobi

Anadolija
Američka djeca jedu isto soli kao i odrasle osobe, oko 1.000 miligrama, ili istu količinu koja se nalazi u samo jednom hambrugeru.

Uzimanje veće količine soli od organizmu potrebne uzrokuje povišeni krvni pritisak, ali gojazne osobe mogu biti najosjetljivije kad je riječ o negativnom efektima uzimanja prevelike količine soli, kaže najnovije istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljeno u žurnalu "Pediatrics".

Prethodno provedeno istraživanje na odraslim osobama dalo je slične rezultate, ali istraživanja o vezi između uzimanja soli, tjelesne težine i krvnog pritiska kod djece su prilično oskudna.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti provedeno je na 6.200 američke djece uzrasta osam do 18 godina od 2003. do 2008. godine. Djeca su dvaput anketirana u nekoliko dana i davala su podatke o hrani koju su jeli prethodnog dana, a potom su istraživači na osnovu odgovora izračunavali koliko su soli uzeli.

Oko 15 posto ispitanika imalo je ili visok krvni pritisak ili povišen pritisak u medicini poznat kao prehipertenzija. Oni koji uzimaju najviše soli imaju dvostruko veći rizik od rasta krvog pritiska u poređenju s onima koji ponekad jedu presoljenu hranu. Kod gojazne ili djece s povećanom tjelesnom težinom taj rizik je trostruk.

Preporučena dnevna količina soli za djecu i odrasle ne prelazi jednu čajnu kašičicu dnevno ili oko 2.300 miligrama. Međutim, djeca pretežno uzimaju 3.300 miligrama dnevno.

Istraživanje nije došlo do podatka zašto djeca s većom tjelesnom težinom imaju veću osjetljivost na sol, ali bi to moglo imati veze s hormonalnim poremećajem. No, rezultati istraživanja su prilično zabrinjavajući, jer je dokazano da povišen krvni pritisak u djetinjstvu vodi ka visokom krvnom pritisku u odrasloj dobi što je najčešće uzrokom srčanih oboljenja.