Zdravlje
2

Podrhtavanje tijela liječi impotenciju

Klix.ba
Snažni valovi, odnosno snažno podrhtavanje tijela kod muškaraca moglo bi biti novi način za liječenje impotencije. Naučnici kažu da novi izum, odnosno aparat koji ispušta hiljade valova, može pomoći poboljšanju protoka krvi.

Radi se o potpuno bezbolnom tretmanu koji koristi istu tehnologiju kao i razbijanje bubrežnih kamenaca vantjelesno generiranim udarnim valovima. Tako se stvaraju nove krvne žile, a istraživanje u ranoj fazi je pokazalo da se radi o djelotvornoj metodi.

Zdrava prokrvljenost je presudna za stvaranje i održavanje erekcije. Ako su krvne žile uske, do čega dolazi zbog obloženosti masnim naslagama, to može znatno smanjiti protok krvi u tkivu penisa.

Promjene načina života i korištenje Viagre mogu biti od pomoći, ali to nije uvijek djelotvorno.

Novi tretman koji ne uključuje lijekove koristi tehnologiju ekstrakorporalnih "šok valova". Uređaj koji podsjeća na mobitel koristi samo deset posto snage u odnosu na uređaj koji se koristi za razbijanje bubrežnih kamenaca.

Nije do kraja razjašnjeno kako uređaj djeluje na krvne žile, odnosno erekciju, ali testiranje obavljeno u bolnici Rambam u Izraelu, čiji rezultati su objavljeni u časopisu European Urology, pokazuju da je bilo učinka. Uređaj je korišten na 20 muškaraca u dobi od 33 do 68 godina, koji su imali problema sa erekcijom u posljednje tri godine prije testiranja i pokazalo se da su oni imali znatan napredak u pogledu vremena trajanja erekcije i krutosti penisa. Većini muškaraca više uopće nije bila potrebna terapija lijekovima u narednih šest mjeseci.