Zdravlje
60

Placebo efekat je stvaran, čak i kod pacijenata koji znaju da je tretman lažan

Klix.ba
Placebo efekat je stvarna pojava, čak i ukoliko ste svjesni toga da je tretman kojem ste izloženi u potpunosti medicinski lažan i zapravo ne daje nikakve rezultate.

Istraživači su otkrili kako kod pacijenata u borbi sa bolovima djeluju lažni lijekovi, čak i nakon što ih upozore da je u pitanju placebo.

Placebo (lat. placere = svidjeti se) je lažni proizvod koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom. Za razliku od placeba, lijekovi koji sadrže ljekovite tvari nazivaju se verumi.

Placebo učinak opisuje situaciju kada je pacijent uvjeren da lijek koji koristi ima blagotvoran učinak, iako lijek koji može biti i u obliku tableta sadrži samo šećer (npr. laktozu), a lijek za ubrizgavanje samo fiziološke otopine itd...

Placebo je lijek koji se koristi za sugestivan učinak u liječenju.

Jedan od autora novije američke studije Scott Schafer pojašnjava kako su učesnici morali nositi vrele tanjire, nakon čega su ljekari na njihove ruke nanosili gel protiv bolova.

I iako su neki od učesnika zaista dobili tretman gelom protiv bolova, većina njih je bila tretirana običnim vazelinom plave boje.

"Većina njih su bili uvjereni u to da je tretman efektan u zaustavljanju boli. Ono što su zapravo iskusili je obični placebo efekt", kazao je Schafer dodavši kako bi ova saznanja mogla biti korisna u daljem istraživanju ovisnosti o lijekovima protiv bolova.

"Ukoliko se osoba bori sa ovisnošću o lijekovima, možemo je prebaciti na placebo i nastaviti takvu vrstu terapije", zaključuje autor studije i dodaje kako je očigledno da placebo podstiče lučenje supstanci u mozgu odgovornih za uklanjanje boli, te kako djeluje čak i nakon saznanja da je u pitanju lažni lijek.