Zdravlje
47

Pet savjeta za bijele zube

Klix.ba
Svi želimo zdrave i bijele zube, a mnogi se odlučuju na skupe tretmane kojima to nastoje postići. No, postoje i prirodni načini koji vam mogu pomoći u tome.

Kora od banane

Banane su voće koje sadrže hranjive materije, a njihova kora je bogata materijama koje zube čine bijelim. Koru banate je potrebno trljati po zubima dva puta u trajanju od minut ili dva dnevno kako bi ih učinili bijelim. Minerali poput, kalija, mangana i magnezija se apsorbuju u zube te ih održavaju zdravim i bijelim. Kora narandže ima iste efekte.

Jagode

Jagode izbjeljuju zube. Od ovog voća je potrebno napraviti pire i njime prekriti zube. Nakon dvije do tri minute usta treba isprati. Jagode su bogat izvor enzima malične kiseline, koja pomaže u izbjeljivanju zuba. Vlakna u jagodama djeluju kao prirodno sredstvo za čišćenje zuba jer efikasno uklanjaju bakterije.

Mrkva

Svježa mrkva izbjeljuje zube skidajući plak te je zbog toga poznata kao prirodni čistač zuba. Zube možete izbijeliti i trljanjem mrkve o njih. Mrkva ubija bakterije i desni održava zdravim. Osim toga, eliminiše i bakteriju koja uzrokuje zadah.

Prestanite pušiti

Ovo je lakše reći nego učiniti, no, dim cigareta čini zube žutim, a ima i štetan utjecaj na cijeli organizam. Ako želite bijele zube, prestanite puštiti.

Koristite slamku

Pijenje veoma hladne ili veoma vruće tekućine nije dobro za vaše zube. Stoga je dobro koristiti slamku, čime se izbjegava direktan kontakt sa zubima.