Provjerite ih što prije
14

Ovih šest simptoma ukazuju na nedostatak proteina u ishrani

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Proteini su vrlo važni za normalno funkcionisanje našeg organizma. Oni su građevni blok naših mišića, kože, enzima i hormona, a igra i bitnu ulogu kod svih živih stanica u organizmu.
Njihov nedostatak dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, dok nizak unos proteina također može biti zabrinjavajući jer može uzrokovati suptilne promjene u vašem tijelu tokom vremena.

Ovo su neki od najčešćih simptoma koji mogu ukazati na nedostatak proteina.

Masna jetra

Masna jetra je jedan uobičajeni simptom nedostatka proteina u organizmu. Ako se ne liječi, stanje se može razviti u bolest masne jetre, uzrokujući upalu, ožiljke na jetri i potencijalno zatajenje jetre. Masna jetra je uobičajeno stanje kod pretilih ljudi, kao i kod onih koji konzumiraju puno alkohola.

Problemi s kožom, kosom i noktima

Nedostatak proteina često ostavlja tragove na koži, kosi i noktima koji su većim dijelom izgrađeni od proteina. Tako je moguće imati perutanje ili pucanje kože, crvenili i mrlje depigmentirane kože. Tanka kosa, izblijedjela boja kose, gubitak kose (alopecija) i lomljivi nokti također su uobičajeni simptomi.

Gubitak mišićne mase

Vaši mišići pohranjuju najveći dio proteina u vašem tijelu. Kada nedostaje proteini u prehrani, tijelo nastoji uzeti proteine iz skeletnih mišića kako bi sačuvalo važnija tkiva i tjelesne funkcije. Kao rezultat toga, nedostatak proteina dovodi do gubitka mišića tokom vremena.

Veći rizik od prijeloma kostiju

Mišići nisu jedino tkivo na koje utječe nizak unos proteina. Vaše kosti su također ugrožene. Nedovoljna konzumacija proteina može oslabiti vaše kosti i povećati rizik od prijeloma.

Zastoj u rastu

Protein je također neophodan za rast tijela. Stoga je manjak ili nedostatnost posebno štetan za djecu čija tijela u rastu zahtijevaju stalnu opskrbu.

Veći apetit i unos kalorija

Kada je vaš unos proteina neadekvatan, vaše tijelo pokušava obnoviti vaš status proteina povećanjem apetita, potičući vas da nađete nešto za jelo. Međutim, nedostatak proteina ne potiče besciljno želju za jelom, barem ne kod svih. Može selektivno povećati apetit ljudi za slanom hranom, koja je obično bogata proteinima.