Zdravlje
97

Ova žena tvrdi da je 13 čaša vode dnevno učinilo čuda na njenom licu

Klix.ba
Da li je tajna ljepote u vodi? Sarah Smith, žena u ranim četrdesetim godinama, navodno je transformisala svoj izgled i stanje lica kada je utrostručila količinu dnevnog unosa vode i čitavih mjesec dana pila 13 čaša vode dnevno.

Ona tvrdi, sudeći prema članku Daily Maila iz 2013. godine, kako je 13 čaša vode dnevno učinilo da s njenog lica nestanu podočnjaci i bore, pa je čak i uspjela ujednačiti boju kože na svim dijelovima lica, riješivši se sitnih nepravilnosti.

Ukoliko ovo zvuči predobro da bi bilo istinito, najvjerovatnije jeste, piše Cosmopolitan.

"Sve ovisi iz kojeg ugla se slikate, kao i šminke koju imate na licu, naravno. Od toga zavisi da li će bore i nepravilnosti na vašem licu biti izraženije ili ne", kaže Joshua Zeicher, dermatolog i asistent u Mount Sinai medicinskom centru na Manhattanu.

Voda generalno poboljšava naše zdravlje i utječe na sveopće stanje organizma, pa tako i na izgled kože. Voda je osnovni sastojak krvi, koja ćelije bogate kisikom donosi svim organima, pa tako i u kožu, dajući joj sjaj i mladolik izgled. Kad ne unosite dovoljno vode u vaš organizam, dolazi do dehidracije, gdje vaše tijelo potrebnu vodu uzima iz svih tkiva, usljed čega i koža može izgledati suho, beživotno i bez sjaja. Ipak, ona nije nikakav eliksir mladosti niti čudotvorni lijek.

"Još uvijek nemamo dokaza o tome da osam ili više čaša vode dnevno može napraviti čuda na vašem licu", kaže dr. Zeichner.

Također, Smith nije naznačila na koji se način hranila, koliko je sati spavala u toku noći, niti ostale promjene koje je uvrstila u svoju svakodnevnicu tokom ovog eksperimenta.

Zaključak svega je, piše Cosmopolitan, da 13 čaša vode dnevno ne može nanijeti nikakvu štetu, ukoliko ih rasporedite pravilno u toku dana.

A što se tiče toga da li povećan unos vode može vaše lice učiniti mlađim i ljepšim – pokušajte i uvjerite se sami.