Zdravlje
0

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti desni

Sarajevo-x.com
Osobe koje konzumiraju dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina, kojih najviše ima u ribljem ulju, znatno smanjuju razvoj bolesti desni.

Naučnici još uvijek oklijevaju zasluge za sprječavanje bolesti desni u potpunosti pripisati omega-3 kiselinama, jer i drugi faktori mogu imati svoju ulogu u tome.

Uznapredovana bolest zubnog mesa, parodontopatija ili parodontoza, je hronična upala desni uzrokovana sakupljanjem bakterija u zubnom mesu koja može dovesti do gubitka zuba.

"Bakterija uzrokuje pogoršanje upale desni. Tretman omega-3 masnim kiselinama je uspio u eksperimentima sa zečevima. Nadamo se da će biti efikasan i kod ljudi", rekao je naučnik dr. Kenneth J. Mukamal.

Mukamal i njegove kolege su analizirali više od 9.000 odraslih osoba u istraživanju od 1999. do 2004. godine. Oko 8% učesnika istraživanja su imali bolest desni.

Na osnovu podataka o ishrani učesnika istraživanja u posljednja dvadeset četiri sata, tim naučnika je utvrdio da oni koji su konzumirali omega-3 kiseline DHA, uglavnom iz ribljeg mesa, u manjoj mjeri bolovali od parodontoze.

Nakon što su u obzir uzeti faktori kao što su starosna dob, spol i unos kalorija, trećina učesnika istraživanja koji su konzumirali DHA kiseline su imali za 22% manje šanse da obole od bolesti desni u poređenju sa onima koji su konzumirali manje količine.

Naučnici su također utvrdili da je niža stopa oboljenja desni kod učesnika istraživanja sa relativno niskim nivoom C-reaktivnog proteina u krvi koji je ujedno i pokazatelj upale.

Mukamal je upozorio da stečena saznanja još uvijek ne potvrđuju da omega-3 kiseline štite zubno meso, jer je veća mogućnost da će gubitak zuba uticati na ishranu, nego da će ishrana uticati na gubitak zuba.

Njegov tim također nije dobio dovoljno informacija koje ukazuju da su omega-3 kiseline najbolje za prevenciju parodontoze, ali će krajnji razultat vjerovatno biti takav.

Mukamal preporučuje konzumiranje ribljeg mesa dva puta dnevno. Neka prethodna istraživanja su pokazala da je i riblje ulje korisno, ali tačni efekti su još uvijek nepoznati.

"Omega-3 kiseline imaju korisne efekte na mnoge organe u organizmu. Zaštita zubnog mesa bi mogla biti jedan od onih koji se prije nisu cijenili", rekao je Mukamal. Za prevenciju parodontoze, on preporučuje i odlazak stomatologu na redovno čišćenje a po potrebi i uzimanje antibiotika i agresivnije čišćenje, piše "Fox News".