Zdravlje
83

Obilježen Svjetski dan upalnih bolesti crijeva: Bh. znamenitosti u ljubičastoj boji

Piše: Er. M.
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Udruženje oboljelih od Morbus Chrona i ulceroznog Colitisa Bosne i Hercegovine se pridružilo svjetskoj kampanji u obilježavanju 19. maja - World IBD Day.

Cilj ove kampanje je da se što više znamenitosti i gradova u svijetu osvijetli i tako skrene pažnja na oboljele od upalnih bolesti crijeva.

U našoj zemlji u tri grada su upaljena svijetla za oboljele, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Starom mostu u Mostaru i zgradi Banskog dvora u Banjoj Luci.

Udruženje oboljelih od Morbus Crohnova i ulcerozozni colitisa u BiH postoji od 2002. godine i od tada do danas se bori za poboljšanje uslova života oboljelih od ovih bolesti. Udruženje broji oko 1.600 članova u cijeloj BiH, s tim da je taj broj puno veći.

"Oboljeli su u nezavidnom položaju jer i kada obezbjedimo terapiju ovisimo o finansijskim sredstvima tako da lista čekanja na biološkoj terapiji dovodi da ljekari sa preporučenom terapijom ne mogu djelovati u pravom trenutku. Ništa bolje nije ni sa ostalom opštom terapijom, jer smo u zavisnosti od revizije do revizije prinuđeni da se borimo za opstanak liste. I tako da umjesto proširuju listu sa novim lijekovima, oni nam skidaju lijekove sa postojećih lista. Veoma malo je razumijevanja za oboljele koji pored teške bolesti bore se sa neriješenim problemima u školstvu, zdravstvu i socijalnom statusu ovih oboljeli", saopćili su iz ovog udruženja.