Zdravlje
0

Novi lijek protiv raka kože produžava život oboljelima

Sarajevo-x.com
Dva lijeka, koja su ljekari već prozvali "čudesnim", mogu značajno produžiti život oboljelima od melanoma, najopasnijeg oblika raka kože.

Ispitivanja pokazuju da lijekovi ipilimumab i vemurafenib mogu značajno produžiti život pacijenata. Ovo je najveće otkriće u borbi protiv ove opake bolesti u posljednjih 30 godina, kažu doktori, a piše Daily Mail.

Melanom, koji se povezuje sa opeklinama od sunca, uspješno se liječi ukoliko se bolest dijagnosticira na vrijeme. Međutim, kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala, hemoterapija nije davala zadovoljavajuće rezultate tako da samo pet posto takvih bolesnika živi duže od pet godina nakon dijagnoze.

Klinička ispitivanja sprovedena na 502 pacijenta kod kojih je melanom već uznapredovao, pokazuju da liječenje ipilimumabom u kombinaciji sa standardnom hemoterapijom, povećava šanse za ozdravljenje za skoro 50 posto.

Naučnici su otkrili da čak i nakon širenja raka po drugim organima u tijelu, život pacijenta se uz ipilimumab produžava za četiri mjeseca do četiri godine nakon tretmana, a nakon dvije godine, preživjelo je 24 posto pacijenata koji su uzimali ipilumamb.

Ipilimumab proizvodi kompanija Bristol-Myers Squibb, a već sljedećeg mjeseca bi mogao biti licenciran za korištenje u Velikoj Britaniji.

Doktor James Larkin, onkolog u londonskoj Royal Marsden bolnici kaže da od 1970-e nije bilo nikakavog pomaka u liječenju melanoma.

"Bez presedana je i vrlo uzbudljivo što su nakon svih ovih godina bez pomaka, bolesnici s uznapredovalim melanomom, dobili novu šansu za liječenje i produženje njihovih života", kaže Larkin.

Otprilike kod jednog od osam pacijenata pojavit će se nuspojave korištenja lijeka, koje uključuju upalu crijeva i želuca.