Zdravlje
6

Nošenje telefona u džepu smanjuje broj spermatozoida i plodnost kod muškaraca

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novo istraživanje sa Technicon's medical school u Haifi u Izraelu pokazalo je kako nošenje mobitela u prednjim džepovima pantalona negativno utječe na zdravlje muškaraca smanjujući broj spermatozoida i čineći ih manje plodnima.

Stručnjaci za plodnost su ispitali 100 muškaraca koji su bili pacijenti klinike za nepolodnost u zadnjih godinu dana, te su otkrili kako muškarci koji svoje telefone nose u prednjim džepovima pantalona imaju znatno manji broj spermatopzoida od onih koji nemaju ovu naviku.

Muškarci koji su telefone držali u prednjim džepovima čitav dan su u 47 posto slučajeva bili ozbiljno pogođeni ovom navikom. Naučnici smatraju kako je krivac elektromagnetna aktivnost pametnih telefona koja grije i "kuha" spermu, smanjujući na taj način broj spermatozoida i plodnost muškarca, što dovodi do problema prilikom pokušaja začeća.

Studija je pokazala i kako muškarci koji svoj telefon drže sa sobom u krevetu u toku noći ili na ormariću pokraj uzglavlja također imaju manji broj spermatozoida od muškaraca koji telefon drže što dalje od sebe dok spavaju.

Profesor Gedis Grudzinskas, stručnjak za plodnost u zdravstvenoj ustanovi St. George's Hospital u Londonu savjetuje muškarcima da telefon, umjesto u džepu koji se nalazi u blizini testisa, nose u onom koji se nalazi na grudima.

Slična studija koja bi ispitala utjecaj pametnih telefona na žene još uvijek nije provedena.

Studija je objavljena u žurnalu Reproductive BioMedicine.