Zdravlje
55

Marihuana ublažava bol muškarcima, ali ne i ženama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Sjedinjenim Američkim Državama se kroz sve više biznisa istražuje potencijalna primjena marihuane za ublažavanje bola, pogotovo u svjetlu sve većeg broja država koje ovu supstancu legaliziraju. Međutim, čini se da marihuana nema toliko blagotvoran efekt na žene koliko ima na muškarce.

Analiza u časopisu Drug and Alcohol Dependence pokazuje da su muškarci manje osjetljivi na bol nakon konzumacije marihuane, dok žene to nisu.

Studija koju su uradili istraživači podrazumijevala je da osobe ubace ruku u hladnu vodu pa su im onda mjereni verbalni pokazatelj bola, kao i vrijeme reakcije, odnosno vrijeme koje im je trebalo da izvuku ruku iz vode. Nakon konzumiranja marihuane muškarci su prijavljivali manje bola nego prije, dok su za žene ovi nivoi ostali isti.

Autori studije su upozorili da bi ove spolne razlike mogle utjecati na istraživanja o potencijalnoj terapeutskoj primjeni marihuane.

Međutim, istraživači kažu i kako ne bi trebalo potpuno odbaciti ideju korištenja marihuane za tretiranje bola kod žena. Žene se na marihuanu brže naviknu te postaju manje osjetljive na njeno djelovanje, a kako su osobe u studiji bile redovni korisnici, istraživači kažu da bi se tu mogao kriti razlog za ove razlike.