Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ko ima samsung sa OLED ekranom ne treba da se brine
ja imam phablet. sta je sa mnom...
Samo treba smanjiti jacinu pozadinskog osvjetljenja i rijesen problem
Nije. Stvar je ne toliko u svjetlu generalno koliko u plavom svjetlu LED ekrana. Koje kad i nije plavo - jeste plavo. I 9400k hladna bijela LED ekrana i 6500k topla bijela su unutar plavog spektra. Sve iznad 5000k je plavo. Eh, mi za to plavo imamo u oku konove koji detektuju samo tu boju i salju signal direkt u mozak - da je DAN. Tj. Da je nebo svijetlo i da bi nesto moglo suknuti iz neba svake sekunde i prozdrati nas i da treba naci neki zaklon ako se misli lezat i spavat - ili NE SPAVATI i biti na oprezu. Sisavci su milione godina evoluirali da su na oprezu dok god plavo svjetlo gori na nebu. Dobra stvar u svemu je sto signal ide u mozak direktno kroz OKO a ne kroz kozu ili tjeme (imamo po mozgu neurona osjetljivih na svjetlo koji nisu evoluirali u ocne) pa se to da filtrirati naocarima ili zucim svjetlom (klasicna, inkandesenta sijalica je oko 3000k, blize boji sumraka i vatre). I gasenjem raznoraznih dioda po sobi gdje se spava. Posebno izbi-oci plave koje zadiru u UV spektar.
Nosim dioptrijske naocale koje imaju zastitu od zracenja , smanjim svjetlost i spavam ko beba.
"Svjetlost koju emitiraju e-readeri i tableti sija direktno u oči korisnika, dok je u slučaju papirnih knjiga korisnik izložen samo refleksiji svjetlosti sa stranica knjige", izjavio je vođa istraživanja, profesor Charles Czeisler. Neka si nam rekao nešto toliko očigledno! :P Baj d vej, živjele knjige - osvjetljivači umova! Smrt tablet kompjuterima - zaglupljivačima umova! :P
@behind pa sto nisi knjigu o tome napisao, zasto ovdje
To ti onda ne vidis dobro. Jer mobitel "koliko god je velik", je manji od formata dzepne knjige. Nema razlike za oko u citanju s ekrana i s papira na iole modernim (zadnjih deceniju i kusur) ekranima sa sub-pixelskim renderiranjem teksta. Druga je stvar ako koristis ekran iz '90-ih. Tebi trebaju naocari. GreenEyes - nije ocigledno. Klix je pojednostavljuje i zaglupljuje vec pojednostavljeno i zaglupljeno. Pa i s ovim dobijas pogresnu informaciju. Nije poenta u tome da li je svjetlo s ekrana ili reflektovano nego koje je boje i u tome da ga ne percepiras kroz kozu ili tjeme nego direktno kroz konove u retini. Ekransko svjetlo je PLAVO. Bez obzira koje je boje ambijentno. Svjetlo reflektovano sa papira je boje ambijentnog svjetla. Svijetlo plavo je boja neba po danu. Kad se ne spava. Jer ce te pojesti orao ili lesinar tj. neki njihov daleki predak ce pojesti tvog dalekog predka. I tako smo milionima godina evolucije naucili da budemo budni ili pojedeni kad je svjetlo plavo.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Baš sam mislio da je tablet zakon za pred spavanje i koristan za zdravlje.
Ja moj iPhone nariktam na vibraciju i spavam super♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡