Rak debelog crijeva
0
Kolonoskopija i nije tako pouzdana
Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Problem nasih doktora je u isuvisnom kompliciranju. Naime sve bi se moglo svesti u samo jednu recenicu, a to je da adekvatan screening smanjuje smrtnost, a kolonoscopija igra vaznu ulogu. Ovaj gore novinarski post je nesretan jer koristi rijec - zaprepastilo. To je primitivna, ulicna rijec i ne koristi se u medicinskoj praksi. Takodjer ljekari ne da su smatrali ovu metodu obaveznom, nego je ona obavezna. Dakle, ne sekirajte se u vezi kolonoskopije. Vec pocnite da razmisljate o obaveznom screeningu kad navrsite 50 godina. Tako barem preporucuju ovde u USA.
e hvala bogu da neko pismen i kompetentan komentarise clanak. hvala doktore!
Postovani, Citajuci ovaj clanak prinudjen sam da reagujem. Na zalost ovakav tip novinarstva navodi ljude da izbjegavaju proceduru koja spasava zivote. Odakle god da je gore navedeni tekst preveden i prenesen, ovo sto je napisano nema veze sa istinom.A evo i zasto: - studija se ne bavi \"ispitivanjem kolonoskopa\" nego proucavanjem povezanosti smrti od raka i izvodjenja procedure - nije tacno da su rezultati pokazali da \"uređaj vrlo slabo reaguje na izrasline i polipe s desne strane debelog crijeva, te 30 do 40 % tumora s lijeve strane crijeva\" dapace ovi se brojevi nigdje u studiji i ne spominju u ovome kontekstu. Prije ce biti da je neko pogresno interpretirao OR (Odds Ratio) ili odnose sansi koji su potpuno druga mjera i ne govore i prilog navedene tvrdnje. - Zakljucak studije je da je kolonoskopija MOZDA manje efikasna kao alat za skrining u desnostranom karcinomu kolona, nego u ljevostranom. Ovo je potvrda necega sto je u klinickoj praksi opstepoznato - desnostrani karcinom vrlo cesto ne daje skoro nikakvu simptomatologiju dok ne dodje u uznapredovalu fazu, kada se i uradi kolonoskopija. Normalno je dakle, da su pacijenti sa desnostranim karcinomom cesto u visim stadijima bolesti i time u vecem riziku za smrtni ishod. Prema tome poruka studije je da se često kada se desnostrana bolest kolonoskopom nadje, ona je toliko uznapredovala da nema efikasnog terapijskog odgovora. Zato je efekat skrininga (mjere kojom detektujemo bolest u IZLJECIVOJ fazi) manji. Ali ne treba zaboraviti one ljude kojima kolonoskopija SPASAVA zivot. Zato naglasavam: Nema boljeg nacina za skrining kolorektalnog karcinoma od kolonoskopije! Za sve koji zele uvid originalna verzija clanka se nalazi na: http://www.annals.org/cgi/content/full/0000605-200901060-00306v1 Dr Nermin Salkic, dr,med.sc. JZU UKC Tuzla Gastroenteroloski odjel Stavovi izneseni u ovome komentaru su licni stavovi autora.