Rak debelog crijeva
0

Kolonoskopija i nije tako pouzdana

Sarajevo-x.com
Kolonoskopija, dosad najpouzdaniji metod za otkrivanje tumora i raka debelog crijeva pokazala se nefikasnom u niz slučajeva što je zaprepastilo mnoge naučnike i ljekare koji su ovu dijagnostičku metodu smatrali obaveznom kod bilo kakve sumnje na oboljenje debelog crijeva.

Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointenstinalnih krvarenja nepoznatog porijekla kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za dobijanje raka debelog crijeva. Pored toga što služi kao dijagnostička metoda, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi uz pomoć elektroomči, i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Nova studija kanadskih naučnika objavljena u magazinu Annals of Internal Medicine bazira se na testiranju kolonoskopa, a rezultati su pokazali da ovaj uređaj vrlo slabo reaguje na izrasline i polipe s desne strane debelog crijeva, te 30 do 40 % tumora s lijeve strane crijeva.

Stručnjaci su istakli da i pored ovih poražavajućih rezultata kolonoskopija ostaje najbolja metoda otkrivanja zloćudnih bolesti debelog crijeva, ali da će skupa procedura sad vjerovatno pojeftiniti.

'148.000 ljudi će naredne godine saznati da boluje od raka crijeva, a oko 50.000 njih će od posljedica zloćudne bolesti i umrijeti, prema tome liječenje je veoma bitno', stoji u studiji.

Naučnici su najavili nova testiranja i unapređivanje kolonoskopa, te objasnili pacijentima da, iako česta kolonoskopija neće u potpunosti riješiti njihov problem, ova metoda još uvijek može dosta pomoći.