Nekoliko savjeta
46

Kako spriječiti iznenadne napade vrućine koji se javljaju u menopauzi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Valunzi, tj. iznenadni napadi vrućine mogu biti izrazito neugodni za žene u menopauzi. Postoji nekoliko načina da ih spriječite.

Uravnotežena ishrana jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Ona također može smanjiti intenzitet napada vrućine i ostalih simptoma menopauze. Kako se hormoni mijenjaju, mijenja se i način na koji tijelo apsorbira hranjive tvari.

Iz tog razloga, ženama u menopauzi je potrebno više nutrijenata, kao što su proteini, kalcij i vitamin D. Međutim, trebale bi smanjiti unos ugljikohidrata i glukoze. Dakle, ishrana se treba sastojati voća, povrća, integralnih žitarica i mesa s malo masnoće. Treba izbjegavati prerađenu hranu, crvenog meso, alkohol i šećer.

Redovno vježbanje je također važno zato što pomaže da održite pokretljivost, povećate energiju, poboljšate raspoloženje, smanjite nesanicu te učestalost napada vrućine. Ženama se preporučuje da rade vježbe fleksibilnosti i izdržljivosti.

Osim toga, trebali biste prestati konzumirati duhan i spavati osam sati svake noći. Meditacija je idealan način da kontrolišete stres i opustite se. Budite svjesni činjenice da je traženje stručne pomoći sasvim normalna stvar.

Ljekar vam može propisati hormonsku terapiju ukoliko je riječ o teškim simptomima menopauze. Međutim, ona se najčešće propisuje u malim dozama zato što je povezana povezan s većim rizikom od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Nehormonska terapija podrazumijeva konzumiranje malih doza antidepresiva i gabapentina. Gabapentin je lijek za neurološke poremećaje, ali je utvrđeno i da smanjuje napade vrućine, a naročito one koji se javljaju noću.