Ostali ste bez riječi?
7

Kako i zašto stres utječe na moždane funkcije

Klix.ba
Svi su bar jednom u životu doživjeli neugodan trenutak kada im je prilikom držanja nekog govora ili prezentacije u mozgu nastala potpuna praznina i kada su ostali bez teksta.

Stres je uvijek nezaobilazna tema kada je u pitanju ljudsko zdravlje. Danas su naučnici jedan korak bliže razumijevanju problema kontraproduktivnog odgovora mozga na stres.

Poznata je činjenica da je primitivni dio mozga, koji se zove hipotalamus, odgovoran za reagovanje na različite opasnosti, tako što daje signale za ispuštanje adrenalina u krvotok. Adrenalin nam ubrzava otkucaje srca, ubrzava disanje i sprema nas za borbu ili bijeg.

Međutim, naučnici sada znaju da stres može imati veliki utjecaj na prefrontalni korteks ili moždanu koru, dio mozga koji se nalazi iza čela i koji se u potpunosti razvije tek poslije tinejdžerskih godina. U njemu se nalazi centar za apstraktne misli i dozvoljava da se osoba koncentriše na određenu radnju. To je komandni centar mozga.

Ono što su naučnici otkrili je to da se kod osoba koje imaju poremećaje povezane sa stresom funkcije prefrontalnog korteksa spuštaju na niži nivo, skoro primitivni, kako bi mogli lakše reagovati instinktivno i spasiti se od opasnosti.

''Primitivni način funkcionisanja mozga nas može zaustaviti u trenutku i pripremiti nas za bijeg. Ovi mehanizmi su slični onima koji se dešavaju kada vozimo auto i u trenutku moramo pritisnuti kočnicu'', izjavili su naučnici.