Ispovijest Mostarke
408

Kada Jamaković: Spoznaja da bolujem od raka me ubila, pa mi dala novu šansu za život

G. Š.
Kada Jamaković iz Mostara je jedna od mnogih žena koja je izgubila tlo pod nogama kada je doznala šokantnu vijest da boluje od karcinoma. Kako je to preživjela i dobila novu šansu za život, ispričala je za Klix.ba sa željom da motiviše žene na prevenciju.

"Mene je spoznaja da imam rak ubila, ali mi je ujedno dala novu šansu za život, jer sam imala sreću da je otkriven na vrijeme, na samom početku i ja sam danas u svojoj 72-godini života zaista sretna žena“, počinje priču Mostarska, koja želi motivirati što više žena na preventivne preglede.

Kaže nam, kako je oduvijek vodila računa o svome zdravlju i da nikada nije primijetila nikakvu promjenu na grudima koja bi upućivala na to da ima karcinom, ali upravo je to bila dijagnoza koja joj je život promijenila iz korijena.

Spoznaja dijagnoze

"Otišla sam kod svoje doktorice zbog pojačanog znojenja i osjećaja slabosti koji me držao neko vrijeme, a ona mi je tada dala uputnice za sve pretrage i na kraju ultrazvuk dojke. Kad sam došla na ultrazvuku zadržali u me dosta dugo, zbog čega sam odmah slutila da nešto nije dobro. A kad su rekli da će mi raditi punkciju, doslovno sam propala kroz zemlju, nestala sam, svijet i se srušio, znala sam da imam rak", priča nam Kada dio svoje patnje, kroz koju je prošla nakon toga.

Najteže je, kako kaže, bilo čekati rezultate s patologije, jer je svaki dan neizvjesnosti bio vječnost.

"Ja sam kroz to vrijeme doslovno živa umirala, a da bi bilo gore, to se sve dogodilo u vrijeme pandemije koronavirusa, pa sam doslovno sve to vrijeme bila sama u stanu, kako se nitko nije družio ni sam kim. To je najgore na svijetu. Ni sad ne zam, da li bi mi bilo lakše da je netko mogao doći ili je bolje što sam bila sama sa svojim sinom u toj agoniji", kaže naša sugovornica prisjećajući se teških dana.

Strah, ljutnja, tuga i nemoć, prebiranje čitavog života u glavi, te razmišljanje o najcrnjim scenarijima koji se mogu dogoditi, neprestano su je izjedali, dok nisu stigli prvi rezultati i dijagnoza malignog oboljenja, odnosno, kako najčešće čujemo, "neizlječivog raka".

Ta potvrda dijagnoze za nju je bio apsolutni poraz, jer kako kaže, iako je očekivala da će to biti krajnji ishod, potajno se nadala i drugom scenariju.

"Kad sam dobila dijagnozu, doktor mi je rekao da imam sreću što je karcinom otkriven na vrijeme i objasnio da se starijim osobama sporije šire ćelije karcinoma, a mlađim mnogo brže", govori prisjećajući se tog trenutka naša sugovornica.

Ali priznaje da tada, ni to njoj nije bila dovoljna utjeha.

Kada Jamaković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kada Jamaković (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Tek kad sam s prvim nalazom koji je stigao iz Sarajeva otišla kod specijalistice onkologije i kad mi je rekla, da ću proći čak i bez kemoterapije i da mi neće kosa opadati, tada sam se ohrabrila. To mi je bio, kao trenutak novog rođenja, jer sam shvatila da sam zaista dobro prošla i imala jako puno sreće" kaže naša sugovornica.

Sve faze liječenja je, kako ističe, dobro podnijela i sada, nakon dvije godine se dobro osjeća.

Poruka mladim ženama

"Zbog toga želim svim mlađim ženama poručiti da se kontrošilu i paze na svoje zdravlje, jer je činjenica, da je u borbi protiv ove opake bolesti, rana dijagnoza jedini lijek", poručuje Mostarka koja je imala sreću i dobila drugu šansu za život.

Nakon operacije je imala podršku udruženja "Novi pogled" koje pruža psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, te podiže svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju, čija je danas i ona članica.

Ona je ujedno i najstarija članica tog udruženja, te inspiracija mnogim ženama, jer kako nam je kazala, nakon dijagnoze karcinoma i borbe s opakom bolešću, živi život punim plućima i apsolutno uživa u svakom danu.

Članice udruženja Novi pogled u Mostaru
Članice udruženja Novi pogled u Mostaru

Tako je ispred TC Mepas Mall sa članicama udruženja učestvovala u organizaciji registracije građana za najveći društveno odgovorni događaj u BiH - Trku/šetnju za ozdravljenje "Race for the Cure" koji se održava 1.oktobra u Sarajevu, gdje će doći registrovane udruge pacijentica iz 20 gradova naše zemlje sa ciljem podizanja svijesti u javnosti o ovom opakom oboljenju.