Zdravlje
3

Indija: Jednogodišnji dječak već u pubertetu, genitalije mu velike kao kod 25-godišnjaka

Klix.ba
Jednogodišnji dječak iz Indije ima dijagnosticiran rijetki hormonalni poremećaj koji je poznat i kao preuranjeni pubertet. Testovima je utvrđeno da Akash ima nivo testosterona kao 25-godišnji muškarac.

Ovo znači da ima genitalije kao odrasli muškarac, dlake na licu i tijelu, a njegov glas mutira.

Njegovi roditelji prvi put su primijetili da nešto nije uredu prije šest mjeseci. Njegove genitalije su nenormalno brzo rasle, a ostatak tijela ostao premalen.

"Mislili smo da je samo velika beba pa ga nismo vodili ljekaru. Ali, kada je bio jedini toliko veliki shvatili smo da nešto nije uredu. Moja svekrva kazala je da je njegova veličina neprirodna. Tada smo ga doveli s ljekarom", rekla je Akashova majka.

Preuraneni pubertet je rijetki poremećaj. Najmlađa majka koja je zabilježena kroz historiju je Lina Medina koje se porodila kada je imala pet godina i sedam mjeseci u Peruu 1939. godine, te je tada postala međunarodna zvijezda. Njeni roditelji su mislili da joj stomak raste zbog tumora, ali kada joj lijekovi nisu pomogli otac je odveo u bolnicu. Mjesec dana kasnije rodila je dječaka i tako postala najmlađa majka koja je šokirala svijet.

"Preuranjeni pubertet je traumatičan za djecu ove dobi i čini ih nasilnim, a jačina njegovih mišića raste na toliki nivo da ih roditelji ne mogu kontrolisati", rekao je Akashov ljekar Vaishakhi Rustagi.

Druga opasnost je da će dijete prestati rasti. Kako do toga ne bi došlo ljekari daju Akashi terapiju koja će smiriti njegove simptome dok ne napuni dovoljno godina da ih razumije.