Ne shvatajte ga olako
18

Hrkanje nije uvijek bezazleno, ponekad može biti znak ozbiljnih stanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ukoliko spavate na leđima postoji veća mogućnost da ste skloni hrkanju, a ono može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, hrkanje bi ponekad moglo ukazivati na određene zdravstvene probleme koje bismo trebali liječiti kako ne bi prerasli u teža hroničana stanja.

Stručnjaci upozoravaju da bi osoba koja hrče mogla imati neke od sljedećih problema sa zdravljem koji podrazumijevaju: opstruktivnu apneju u spavanju, bolesti srca, pretilost, hipotireozu ili usporeni rad štitnjače, devijaciju septuma, polipe u nosu i probleme sa sinusima.

Mnoge ljude zanima trebaju li se javiti liječniku ako imaju problema s hrkanjem. Iako najčešće nije ništa opasno, dobro je obaviti pregled kako bi se isključili svi ostali eventualni uzroci, naročito ako je do hrkanja došlo naglo ili ono ometa naše svakodnevno funkcioniranje.

Oni koji su skloni hrkanju imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego ljudi koji mirno spavaju.

Iako je u većini slučajeva hrkanje sasvim uobičajena pojava koja samo može biti neugodna za osobe koje su u našoj blizini, ipak ga ne treba olako shvatiti.