Istraživanje kineskih naučnika
0

Gljive i zeleni čaj sprječavaju razvoj raka dojke

Sarajevo-x.com
Rizik od nastanka raka dojke je puno niži kod žena koje u organizam unose veću količinu gljva, te piju više zelenog čaja, zaključci su najnovijeg istraživanja kineskih naučnika.

U studiji je učestvovalo više od 2000 Kineskinja koje su svakodnevno konzumirale svježe, ali i suhe gljive. Istraživanje je pokazalo da je kod njih smanjen rizik od nastanka raka, a još manji rizik postoji kod žena koje su pile zeleni čaj.

Inače u Kini je znatno manji broj žena koje boluju od raka dojke u odnosu na razvijene zemlje. Dr. Min Zhang sa Univerziteta Perth u zapadnoj Australiji kao glavni razlog toga navodi tradicionalnu kinesku ishranu.

U istraživanju koje je sprovedeno na jugoistoku Kine učestvovalo je 1009 žena u dobi od 20 do 87 godina, koje boluju od raka dojke, te isto toliko zdravih žena.

Zhang je po završetku istraživanja ustanovio da je ženama koje su jele deset ili nešto više grama svježih gljiva dnevno za jednu trećinu smanjen rizik od razvoja raka dojke, dok je rizik kod žena koje su konzumirale četiri ili više grama suhih gljiva duplo manji.

Žene koje su uz to svakodnevno pile i zeleni čaj smanjile su rizik od razvoja ove opake bolesti za još 11 do 18 procenata.

Inače, rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u svijetu, koji nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.