Preporuka nutricionista
14

Ovaj napitak može vam pomoći pri topljenju masnih naslaga sa stomaka, ali i kod hroničnih upala

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zeleni čaj poznat je kao saveznik pri topljenju masnih naslaga, a preporučuju ga i nutricionisti kao sredstvo koje "smanjuje centimetre u struku", ali i pomaže pri hroničnim upalama.

Izbor zdravih napitaka često igra važnu ulogu u upravljanju težinom i cjelokupnom zdravlju, zbog čega ih vrijedi istražiti kao dio uravnotežene prehrane i načina života.

Jesse Feder, lični trener i nutricionist, za magazin She Finds otkrio je koji je zdrav napitak koji može otopiti masnoću sa stomaka i smanjiti hroničnu upalu. Feder je rekao da je zeleni čaj najbolji napitak u ovom scenariju.

Zeleni čaj je dugo bio slavljen zbog svog potencijala da promoviše vitkiji struk i smanji upalu. Prepun antioksidansa zvanim katehini, posebno epigalokatehin galata (EGCG), zeleni čaj je povezan sa topljenjem trbušne masti tako što poboljšava metabolizam i povećava oksidaciju masti. Osim toga, EGCG ima protuupalna svojstva, koja mogu pomoći u ublažavanju kronične upale, poznatog uzroka gojaznosti i raznih zdravstvenih problema.

"Zeleni čaj je bogat polifenolima koji su moćni antioksidansi. Ovi antioksidansi su odlični za smanjenje i borbu protiv upala u cijelom tijelu. Osim toga, određeni antioksidansi u zelenom čaju mogu potaknuti metabolizam i povećati sagorijevanje masti. Zeleni čaj također sadrži kofein koji može privremeno ubrzati i naš metabolizam koji može pomoći u gubitku masti u stomaku", kaže Feder.

U zaključku, zeleni čaj se pojavljuje kao obećavajući saveznik u potrazi za zdravijim načinom života. Njegov potencijal da pomogne u topljenju trbušne masti putem ubrzanog metabolizma i oksidacije masti, zajedno s njegovim protuupalnim svojstvima, čini ga vrijednim dodatkom svakodnevnoj rutini.

Da biste zeleni čaj uključili u zdrav način života, razmislite o tome da zašećerene ili kalorijske napitke, kao što su gazirani sokovi ili kafa, zamijenite upravo njime. Ciljajte na dvije do tri šolje dnevno kako biste iskoristili njegove prednosti.

Kombinacijom a uravnoteženom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću može se maksimizirati njegov pozitivan utjecaj na kontrolu težine i opće dobro.