Imunitet najvažniji
40

Donosimo vam preporuke uz pomoć kojih ćete se riješiti ekcema pomoću ishrane

L. R.
Ekcemi © Shutterstock
Ekcemi © Shutterstock
Iako izgledaju bezopasno, ekcemi su jako neugodna pojava koja je sve češća kod ljudi. Preporučuje se da uradite test na moguće alergene koji ih mogu prouzrokovati i potom ih izbacite iz svakodnevne upotrebe. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.
Jedan od najvažnijih načina kako se riješiti ekcema jeste da ojačate imunitet i smanjite upalu u organizmu, ali i da smanjite nivo stresa što je više moguće.

Kao jedna od najvažnijih preporuka koja će vam pomoći pri ovom procesu jeste regulacija tjelesne težine. Ono što je izuzetno važno da se ovo ne odnosi samo na osobe koje se smatraju pretilim, nego i na osobe čija je kilaža ispod dozvoljenog prosjeka.

Potrebno je da se zdravije hranite, a to podrazumijeva da iz svakodnevne konzumacije izbacite industrijske proizvode i visoko prerađenu hranu poput konzerviranog mesa i slatkiša te da smanjite unos masne pržene hrane.

Da biste se riješili ekcema potrebno je da izbjegavate i gluten, a to podrazumijeva izbjegavanje pšenice, ječma i raža. Možete koristiti ovas samo ukoliko nije kontaminiran.

Iz svoje ishrane morat ćete izbaciti i mlijeko, a što se odnosi i na ostale mliječne proizvode, jer mlijeko ima veliki potencijal za alergijske reakcije zbog laktoze i kazeina. Izuzetak su kiseli mliječni proizvodi poput kefira, koje smijete koristiti.

Preporučuje se unošenje omega 3 masne kiselina, a to podrazumijeva orašaste plodove i razne sjemenke (lan, susam, chia i sl.) te ribu, jer su to takozvane zdrave masti.

I na kraju, unosite više voća i povrća u svoj organizam, kako bi vaš imunitet ojačao. Preporučuje se da jedete bobičasto voće i zeleno lisnato povrće, a izbjegavate kisele namirnice kao što su limun i paradajz.