Zdravlje
44

Dijete bolje djeluju ukoliko si priuštimo jedan dan za "varanje"?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Čokoladna torta definitivno nije sastavni dio dijete ili bilo kakve restriktivne prehrane, no stručnjaci navode kako sama spoznaja o tome da imamo jedan "dan za varanje" dovodi do većeg uspjeha samog režima i zna biti izuzetno korisna u psihološkom smislu.

Biti na dijeti i paziti na to da se hranimo zdravo nije jednostavan i lak zadatak, a dosta ljudi odustane na samom početku. U svemu tome ogromnu ulogu igraju i naše emocije koje su odgovorne za motivaciju i to da li ćemo ostati ustrajni, te da li ćemo dobiti željene rezultate.

Ipak, stručnjaci navode kako jedan "dan za varanje" u toku kojeg ćemo pojesti neki slatkiš poput komada čokoladne torte uopšte nije recept za katastrofu, čak šta više - podstiče nas da da brže dođemo do željenih rezultata bez osjećaja frustracije kao da smo uskraćeni za nešto.

Ipak, ono što je potrebno znati jeste da se takvi dani i situacije moraju detaljno isplanirati i ne smiju se događati spontano i neplanirano, savjetuju stručnjaci iz Holandije koji su proveli jednu zanimljivu studiju.

U studiji je učestvovala skupina od 36 muškaraca i žena koji su su bili podijeljeni u dvije skupine koje su se držale određenog programa prehrane dvije sedmice.

Prvoj skupini je rečeno da "ne smiju varati", dok je druga skupina dobila jedan dan u sedmici u kojoj su si mogli priuštiti omiljenu slasticu koja se ne nalazi u okviru dozvoljenih namirnica.

Istraživači su primijetili nešto interesantno: kad je u pitanju prva grupa koja se držala striktnog protokola bez varanja, njihova motivacija je bila znatno umanjena ukoliko bi pojeli nešto nedozvoljeno, što je značajno utjecalo i na njihovo raspoloženje taj dan.

S druge strane, učesnici druge grupe kojima je bilo dozvoljeno da jednom u sedmici "varaju" nisu imali takve epizode, niti su imali potrebu da si priušte slasticu u ostalim danima dijete, te su imali veću motivaciju za nastavak dijete.

"Nema ničeg lošeg u tome da povremeno zgriješite s hranom, sve dok znate svoju granicu. Ipak, ovdje je ključno da su ti hedonistički momenti planirano budući da se neplanski 'izleti' mogu doživjeti kao lični neuspjesi, zbog čega imamo tendenciju da budemo previše strogi prema sebi, kažnjavamo se i osjećamo se loše zbog toga", kažu istraživači sa Tilburg univerziteta u Holandiji.

"Dan za varanje" nema samo svoje psihološke prednosti, nego može pozitivno utjecati i na sam proces mršavljenja, navode brojni stručnjaci, a jedan primjer jeste i tzv. "dan punjenja" koji je poznat među pristalicama prehrane sa sniženim unosom ugljenih hidrata, gdje je često dozvoljen jedan dan u sedmici za povećan unos ugljenih hidrata ili poneku "zabranjenu" namirnicu.