Zdravlje
22

Deset mitova o spolno prenosivim bolestima

Klix.ba
Osobe mlađe od 25 godina imaju najveći rizik od spolno prenosivih bolesti stoga je od ključne važnosti da mladi budu upućeni u vezi sa seksualnim zdravljem. Donosimo vam deset mitova o seksualno prenosivim bolestima koje je potrebno iskorijeniti iz društva.

Samo ljudi koji imaju mnogo seksualnih partnera mogu dobiti spolno prenosivu bolest

Spolno prenosive bolesti ne vode brigu o vašoj seksualnoj historiji. Bolest se može prenijeti bez obzira na to da li ste spolne odnose imali jednom ili više puta. Spolne bolesti prenose se nezaštićenim vaginalnim, oralnim ili analnim seksom ili razmjenom seksualnih igračaka.

Uvijek možete prepoznati osobu koja ima spolno prenosivu bolest

Mnogi misle da spolno prenosive bolest ostavljaju vidljive simptome kao što su osipi ili rane, ali činjenica je da se simptomi neće pojaviti čak ni sedmicama ili mjesecima nakon infekcije. Neke osobe saznaju da boluju od spolno prenosivih bolesti tek nakon slučajnog testiranja, tako da i ukoliko nemate znakove ili simptome bolesti, nije loša ideja da se testirate ako ste imali nezaštićeni seksualni odnos.

Ne treba brinuti o spolno prenosivim bolestima ako se one lako liječe

Iako je liječenje spolno prenosivih bolesti u većini slučajeva veoma efikasno, neki virusi poput genitalnog herpesa ili HIV-a mogu ostati trajno u tijelu. Također, postoje i dokazi da neke spolno prenosive bolesti poput gonoreje vremenom postaju otporne na antibiotike, što uveliko otežava liječenje.

Spolno prenosiva bolest može se dobiti sjedanjem na dasku WC šolje

To je mit. Spolno prenosive bolesti prenose se isključivo nezaštićenim seksom, genitalnim kontaktom ili dijeljenjim seksualnih igračaka. Neke spolne bolesti kao što su stidne vaške mogu se prenijeti i dodirom kože od kožu ili korištenjem zajedničke odjeće, posteljine ili ručnika.

Oralna kontracepcija može zaštiti od seksualno prenosivih bolesti

Pilule su efikasne samo u sprečavanju trudnoće, one ne mogu zaustaviti prenošenje spolnih bolesti.

Spolno prenosive bolesti ne prenose se oralnim putem

Iako je rizik od zaraze mnogo manji, činjenica je da postoji rizik i prilikom primjene oralnog seksa. Neke infekcije čak se brže šire oralnim seksom nego drugim putem, kao što je slučaj sa herpesom, gonorejom i sifilisom.

Testiranje na spolno prenosive bolesti je bolno

Nema potrebe da se bojite testiranja. I za muškarce i za žene testiranje može biti vrlo brzo i bezbolno. Ono može uključiti testiranje urina, vizuelni pregled znakova infekcije ili uzimanje krvi. U svakom slučaju testiranje nije bolno.

Testiranje na spolno prenosive bolesti je skupo

Gotovo svi testovi na spolno prenosive bolesti skoro su besplatni.

Samo gay osobe i narkomani mogu postati HIV pozitivni

HIV je virus koji se može prenijeti na različite načine, uključujući i seks. Nije bitno koje ste seksualne orijentacije jer svako ko je seksualno aktivan može biti u opasnosti od zaraze HIV-om.

Spolno prenosive bolesti će nestati same

Bolest neće nestati sama, a ako odgodite liječenje rizikujete da infekcija izazove dugoročne probleme.