Zdravlje
0

Da li ljeti nositi čarape ili ne?

Klix.ba
Neka od pitanja koja gotovo svi sebi postavljamo dolaskom vrućina su da li čarape štite naše noge ljeti ili samo potpomažu znojenje, te da li odabrati pamuk, najlon ili možda probati sa vunom?

Stopala imaju mnogo znojnih žlijezda, blizu 250 hiljada. Naše noge se znoje čak i bez ikakvog naprezanja. Još više se znoje ukoliko stojimo čitav dan, ako je vruće ili im je tijesno u patikama ili cipelama napravljenim od vještačkih materijala. Pamučne čarape čuvaju znoj uz kožu i mogu dovesti do neugodnog mirisa i pojave žuljeva. Ljekari savjetuju nošenje vunenih ili svilenih čarapa te nove materijale poput DriMaxa, koji drže znoj dalje od kože.

Bez čarapa, velika količina znoja se apsorbuje u uloške ili gornji dio obuće te je potrebno 24 do 48 sati da se potpuno osuši. Gljivice koje žive na našoj koži lakše se razmnožavaju u toploj, mračnoj i vlažnoj okolini, što pogoduje razvoju atletskog stopala. Ove gljivice se zovu tinea pedis, a mogu se proširiti čak i na prepone.

Atletsko stopalo izaziva crvenilo, oštećenu kožu i svrbež, pogotovo između prstiju. Može se proširiti i na nokte te ih učiniti žutim, a bakterije mogu dovesti i do sekundarne infekcije koja noge čini crvenim i natečenim.

Čarape sakupljanjem znoja smanjuju rizik od atletskog stopala, ali samo ako se mijenjaju bar jednom dnevno. Ulošci u cipelama djeluju na sličan način. Ukoliko ipak želite hodati bez čarapa, trebali biste stalno mijenjati obuću, kako bi se mogla temeljito osušiti.

Nakon što su vojnici počeli često obolijevati od atletskog stopala, američka vojska je provela temeljite studije kako spriječiti ovo stanje. Studija je otkrila kako su vojnici koji su dva mjeseca nosili kožne sandale smanjili rizik od infekcije na samo 3,5 posto, za razliku od vojnika koji su nosili uobičajenu vojnu obuću, a čiji je rizik od infekcije iznosio 28 posto.

Vojska je preporučila da se noge održavaju suhim i čistim, a da se kupke za noge što manje koriste, jer pomažu infekciji. U situacijama u kojima se sandale ne mogu nositi, preporučili su čarape koje dobro upijaju znoj te dezodorans za noge i kreme protiv gljivica.