Zdravlje
0

Crveno meso škodi srcu

Klix.ba
Hemikalija pronađena u crvenom mesu pomogla je u objašnjenju razloga zašto je pretjerano konzumiranje crvenog mesa loše za srce. Karnitin u crvenom mesu remeti rad bakterija u crijevima, piše u studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine.

Poremećen rad bakterija uzrokuje niz reakcija u organizmu, koje rezultiraju povišenim nivoom holesterola i povećanim rizikom od bolesti srca.

Veliki broj studija pokazao je i kako normalna konzumacija crvenog mesa može biti loša za zdravlje. U Velikoj Britaniji vlada preporučuje količinu od najviše 70 grama crvenog ili prerađenog mesa dnevno. Zasićene masti i način na koji se prerađeno meso čuva doprinose srčanim problemima. Ipak, to nije cijela priča.

"Holesterol ili zasićene masti i nisu toliko sadržane u crvenom mesu, nešto drugo povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je za BBC Stanley Hazen, vođa studije.

Eksperimenti na miševima i ljudima pokazali su kako bakterije u crijevima mogu jesti karnitin. Karnitin se tako razlaže u gas koji jetra pretvara u hemikaliju TMAO. Ova hemikalija je povezana sa gomilanjem masnih naslaga u krvnim sudovima, što može dovesti do srčanih oboljenja i smrti.

Hazen, ljekar na klinici u Clevelandu, tvrdi kako je TMAO često potpuno ignorisana hemikalija. "To možda jeste otpadni proizvod, ali znatno utječe na metabolizam i dovodi do nakupljanja holesterola. Naša otkrića podržavaju ideju da je najbolje konzumirati što manje crvenog mesa", rekao je Hazen.

Kako bi se održao balans bakterija u crijevima, studija preporučuje konzumiranje probiotičkog jogurta. Vegetarijanci prirodno imaju manje bakterija koje mogu razložiti karnitin, te su automatski i manje skloni oboljenjima.