Đaci i stariji
66

Brojne aktivnosti i dobri rezultati u programima za očuvanje zdravlja građana Sarajeva

Klix.ba
(Foto: D.S./Klix.ba)
Prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo predstavio je rezultate dosadašnjeg rada i vizije daljnjeg razvoja.

Misija ovog centra je popularizacija i unapređenje zdravlja, kao i aktivnog životnog stila među svim generacijskim grupama: djecom predškolskog i školskog uzrasta, radno sposobnim stanovništvom i građanima treće dobi. Predsjednik Udruženja za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" Mahir Selmanović rekao je kako je za ovaj centar karakteristično to što je njihov program prilagođen zdravstvenim programima koji imaju za cilj promociju i unapređenje zdravlja.

"Zvanični podaci koje možemo iznijeti je da su naši zdravstveni programi veoma posjećeni i da pokazuju dobre rezultate. Najbitnije nam je da takvi zdravstveni programi imaju neadekvatan rezultat kod najmlađih", rekao je Selmanović.

Ponovio je kako centar nudi određene zdravstvene programe poput terapijskih vježbi za osobe treće životne dobi, medicinsko savjetovalište koje ima za cilj da kroz određena predavanja i aktivnosti bude podrška takvim osobama, besplatne zdravstvene preglede i ostvarivanje određenih zdravstvenih prava osoba treće životne dobi.

"Organizuju se i izleti koji su veoma posjećeni i u sklopu kojih ljudi odlaze na planine gdje se druže, ali i vježbaju na zelenim površinama i svježem zraku. Animiramo i građane koji se slučajno zadese na tom izletu, jer ipak taj izlet može povoljno utjecati na njihovo zdravlje", rekao je.

Naglasio je kako su uradili pilot program o aktivnostima među kojima je i takozvano zdravo radno okruženje gdje su pokazali kako da polusatnu pauzu na poslu iskorisite adekvatno za svoje zdravlje.