Medicinski fenomen
13

Amerikanac progovorio irskim naglaskom nakon što mu je otkriven rak, iako nikad nije živio u Irskoj

G. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan Amerikanac razvio je "nekontrolirani irski naglasak" nakon što mu je dijagnosticiran rak prostate, uprkos tome što nikada nije bio u Irskoj, kazali su istraživači, prenosi BBC.

Muškarac iz Sjeverne Karoline, koji je bio u svojim 50-ima, vjerovatno je bio pogođen sindromom stranog naglaska (FAS), izvještava British Medical Journal.

Rijedak sindrom dao je čovjeku, koji nije imao bližu porodicu iz Irske, akcenat koji je ostao do njegove smrti. U svijetu je posljednjih godina zabilježeno nekoliko sličnih slučajeva.

Slučaj su zajedno proučavali i prijavili Univerzitet Duke u Sjevernoj Karolini i Urološki istraživački centar u Južnoj Karolini.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj FAS-a opisan kod pacijenta s rakom prostate i treći opisan kod pacijenta sa zloćudnom bolešću", rekli su autori izvještaja.

Muškarac je živio u Engleskoj u svojim 20-ima i imao je prijatelje i daleke članove porodice iz Irske. Ali dodaju da nikada prije nije govorio stranim naglaskom. Iako mu se stanje pogoršavalo, naglasak je ostao sve do njegove smrti.