Istraživanje pokazalo
0

Tinejdžeri koji su žrtve nasilja u vezama često bivaju žrtve i kasnije

Klix.ba
Veze su za tinejdžere mnogo više od pukog pronalaženja djevojke ili momka. To je dio adolescentskog razvoja. Iako bi to trebalo biti najljepše doba, istraživanja ukazuju na to kako se tinejdžeri odlučuju ostati i u nasilnim vezama, što itekako utječe na njihov razvoj i buduće veze.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti 9,4 posto tinejdžera koji su anketirani su bili žrtve pishičkog nasilja u romantičnoj vezi tokom prošlih 12 mjeseci. U ovo je uključeno i fizičko nasilje poput šamaranja, udaranja i namjernog povređivanja. Pronađen je dokaz da adolescenti koji iskuse nasilje u ranim vezama postaju ranjivije kategorije i postoji velika vjerovatnoća da će biti zlostavljani ponovo. Prema studiji koja je objavljena u žurnalu Pediatrics, tinejdžeri koji budu žrtve nasilnog partnera u periodu od 12 do 18 godine imaju tri puta veće šanse da budu žrtve nasilja i u vezama kada odrastu.

Istraživači sa Cornell univerziteta ispitali su blizu 6.000 djece od 12 do 18 godina, koji su u heteroseksualnim vezama, o nasilju u vezama. U anketama su odgovarali na pitanja da li ih partner vrijeđa u javnosti, da li ih je gurao, ošamario ili nešto bacio na njih.

Pet godina kasnije ponovo je ispitana ista grupa. Pitanja su bila o suicidalnim mislima, seksualno rizičnom ponašanju, depresiji, pušenju i korištenju droge te o tome da li su bili žrtve nasilja u vezama tokom prethodnih pet godina. Istraživači su otrkili kako je 30 posto ispitanika bilo žrtva nasilja u vezama. Oni koji su bili žrtve u tinejdžerskim danima u većini slučajeva su ponovo bili žrtve.

"Kada rano zabavljanje počne nezdravo, to može utjecati negativno na pogled tinejdžera o tome kakva bi zdrava veza trebala biti", rekao je vođa studije Deinera Exner-Cortens.

Djevojčice koje su bile žrtve nasilnog partnera imaju veći rizik da počnu piti, pušiti ili imaju suicidalne misli kao starije osobe. Dječaci koji su bili u takvim vezama češće koriste marihuanu, imaju suicidalne misli i asocijalno ponašanje.

"Nezdrave veze su povezane sa lošim zdravljem i psihičkim stanjem. To je javni problem koji treba rješavati putem obrazovanja i intervencija", rekao je Exner-Cortens i dodao kako tinejdžeri ostaju u takvim vezama najčešće zbog manje razvijenog upravljanja stres-vještinama.