Ljubav i veze
0

Seks je ključ sretnog penzionerskog života

Sarajevo-x.com
Ukoliko pitate starije parove koja je tajna njihovog uspješnog braka oni će vam reći uzajamno poštovanje i to što ne odlaze u krevet ljuti.

Međutim, naučnici otkrivaju da vam oni ne govore da je tajna zapravo seks. Istraživači su otkrili da sve više starijih parova uživa u vođenju ljubavi i da više uživaju u braku ukoliko se to dešava često.

Rezultati studije ukazuju da je učestalost vođenja ljubavi znatno povezana sa srećom u braku. Čak 80 posto parova preko 65 godina, koji su vodili ljubav više od jednom mjesečno, su odgovorili da su izuzetno sretni. Ovi rezultati su upoređivani sa 59 posto parova koji su prijavili da nisu imali seks godinu dana i sa 40 posto parova koji su u celibatu više od godinu dana.

Studija je predstavljena na konferenciji u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama, a profesor Adrienne Jackson sa Univerziteta u Floridi rekao je da su oni svojim istraživanjem razbili nekoliko predrasuda.

"Ova studija nam je pomogla da prestanemo razmišljati kako smo razmišljali prije. Mi trebamo raditi na tome da pronađemo probleme koji sprečavaju starije da imaju seks, a ne da gledamo na to kao na nešto čudno jer je očigledno da se uz bliskost vezuje sreća", rekao je profesor Jackson.

Studija obuhvata 238 bračnih parova koji imaju više od 65 godina. U ovo istraživanje ubačeni su faktori zdravlja, finansijske sigurnosti i godišta, a samo je kategorija sexa bila relevantna za istraživanje o sreći.