Ljubav i veze
12

Prvi seks: Gubitak nevinosti određuje 38 gena, ljubav prema riziku i neurotičnost

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Gubitak nevinosti je popraćen kombinacijom okolnosti, (ne)sreće i neugodnih društvenih stepenica. Ipak, naučnici sada vjeruju kako je dodatna okolnost skrivena i u našim genima.

Istraživači sa Univerziteta u Cambridgeu identificirali su 38 gena koji se mogu dovesti u vezu sa određivanjem vremena gubitka nevinosti odnosno vremena stupanja u prve seksualne odnose u životu. Pojedini su odgovorni za regulaciju hormona, dok su drugi zaslužni za neurokognitivne aspekte ponašanja.

Izučavanjem ovih gena došlo se do zaključka da je raniji početak puberteta usko vezan sa ranijim stupanjem u seksualne odnose. Naravno, pored utjecaja gena, važnu ulogu ima okolina, odnosno kulturološki faktori poput religije, društva i roditeljskog staranja.

"Sada možemo da izračunamo vrijeme stupanja u seksualne odnose po principu gdje nasljedni faktori igraju 25-postotnu ulogu što znači da je za gubitak nevinosti odgoj odgovoran u iznosu od 75 posto", rekao je autor istraživanja John Perry.

Projekat izolacije gena obuhvatao je 125.667 osoba iz Velike Britanije i 241.910 osoba sa Islanda i iz SAD-a, a rezultati studije su obavljeni u listu Nature Genetics.

Gen MSRA povezan je sa kasnim ulaskom u svijet seksa, ali i sa karakteristikom neurotičnosti, dok je gen CADM2 povezan sa ranim gubitkom nevinosti, ali i sa željom za većim potomstvom i riskantnim ponašanjem.