Ljubav i veze
38

Pet razloga zbog kojih žene varaju

Klix.ba
Mnogi vjeruju da muškarci varaju češće od žena, ali to nije tako, jer je taj omjer podjednak.

Žene varaju muškarce zbog mnogih razloga, ali je moguće izdvojiti njih pet. Prvi razlog za prevaru je ukoliko se žena osjeća potcijenjeno i ako je partner ignoriše.

Žene koje se osjećaju kao čistačice, osobe koje izdržavaju porodicu ili dadilje više nego djevojke ili žene, češće će potražiti pažnju i poštovanje negdje drugo.

Razlog za prevaru može biti i nedostatak intimnosti, jer žene žele povezanost sa svojim partnerima kroz neseksualnu emotivnu interakciju, kao što su dodiri, poljupci, maženje, pokloni i slično.

Nezadovoljstvo partnerom kod žena proizvodi potrebu da pronađu drugu seksualnu ili romantičnu vezu.

Dosada i usamljenost su također razlozi za prevaru. Ukoliko su žene same duži vremenski period, one počinju misliti da u njihovom životu nema ništa značajno, pa su zbog toga sklone povremenim seksualnim ili romantičnim aferama. Stoga nije rijedak slučaj da žene prevare muževe koji su npr. u vojsci. Afere im pomažu da ispune prazninu u svom životu.

Neke žene imaju nerealna očekivanja od dugogodišnjih partnera ili muževa, a kada se razočaraju, traženje pažnje na drugom mjestu smatraju opravdanim.

Žene mogu patiti i od poremećaja intimnosti. Traume iz djetinjstva ili seksualna zlostavljanja često dovode do seksualne ovisnosti kod žena (i muškaraca) ili čestih prevara. Konstantnost i osjećaj važnosti mogu tražiti kroz intenzivnu romantičnu ili seksualnu aktivnost.