Nadmašile svoje mame
0

Mlade žene mijenjaju partnere više nego ikad

Sarajevo-x.com
Mlade žene su danas daleko više od onih seksualno aktivnih u "doba slobodne ljubavi". Istraživanje pokazuje da zamah seksualnog oslobođenja u 60-im godinama prošlog stoljeća i nije postavio neki rekord kad je riječ o aktivnostima u spavaćoj sobi, piše britanski list Mirror.

Brojke pokazuju da je, u prosjeku, jedna žena tada spavala s manje od dva partnera do 24. godine. Danas žene u toj dobi iza sebe imaju 5-6 partnera, više od njihovih mama, koje su (statistički) vodile ljubav sa 3,7 osoba do 24. godine.

U stvari, prema istraživanju, polovica mladih žena u doba Beatlesa imale su samo jednog partnera.

Ali, oslobođenje je donijelo strahove od spolnih bolesti - stopa oboljevanja od raka vrata maternice nije smanjena u posljednjih nekoliko desetljeća, možda upravo zbog većeg broja partnera.

Britanska farmaceutska kompanija Lloyds Pharmacy provela je studiju i promovirala vakcine za zaštitu od spolno prenosivih humanih papiloma virusa koji uzrokuju rak.

Da su HPV infekcije dosta česte, posebno kod mladih, potvrdila je Clare Kerr, stručnjak za seksualno zdravlje u kompaniji. Ona ističe da je vakcina dobra zaštita za seksualno aktivne osobe, posebno one koje često mijenjaju partnere.